[:bg]2017-та – годината на мира[:]

[:bg]

Организацията на Обединените нации навлиза в новата 2017-та година с множество предизвикателства пред себе си, но и с нов Генерален секретар.

В своето първо обръщение като Генерален секретар на Организацията Антонио Гутереш призова 2017-та година да бъде „година на мира“.

Ето какво гласи обръщението на Генералния секретар на ООН:

В първия ми ден като Генерален секретар ми тежи един въпрос: Как можем да помогнем на милионите, попаднали в капана на конфликти, страдащи в безкрайни войни? Цивилни граждани биват атакувани смъртоносно. Жени, деца и мъже биват убивани и ранявани. Принудени са да напуснат домовете си. Дори болници и конвои се превръщат в мишени. Никой не печели от тези войни. Всеки е губещ. 

Трилиони долари биват похарчени, за да се унищожат общества и икономики, оставяйки след себе си недоверие и страх, които ще съществуват поколения наред. Все повече региони биват дестабилизирани, а новите заплахи от тероризъм засягат всички ни. 

В този новогодишен ден се обръщам към всички Вас с молбата да се присъедините към мен и заедно да дадем едно общо новогодишно обещание. Нека си обещаем да поставим мира на първо място. Нека превърнем 2017-та в година, в която всички ние – гражданите, правителствата, лидерите, се борим, за да преодолеем различията си. От солидарност и състрадание в ежедневието ни до диалог и уважение в рамките на политическите разделения. От примирия на бойното поле до компромиси на масата на преговорите за постигане на политически решения. Мирът трябва да бъде нашата цел и нашата пътеводна светлина.

Всичко, към което се стремим като човечество – достойнство и надежда, прогрес и благоденствие, зависят от мира. Но мирът зависи от нас.

Днес се обръщам към всички Вас с молбата да се присъедините към мен и да се посветим на мира в този и всеки друг ден. Нека превърнем 2017-та година в година на мира! 

Благодаря Ви!

Антонито Гутереш бе формално избран от Съвета за сигурност на ООН на 13 октомври 2016 г. Визията му за развитие на Организацията може да прочетете тук.

Гутереш ще оглавява ООН в рамките на 5-годишен мандат – до 31 декември 2021 г. Бил е министър-председател на Португалия в периода 1995 – 2002 г. и Върховен комисар на ООН за бежанци в продължение на десет години – от 2005 г. до 2015 г. Повече за него може да прочетете тук.

 [:]