[:bg]21 септември – Международен ден на мира[:]

0
1329
Международен ден на мира 2018 г. Снимка: UN

[:bg]На 21 септември отбелязваме Международния ден на мира. Датата, избрана през 2001 г., е посветена на укрепването на идеалите за мир и на изграждането на култура на мира. На този ден човечеството се стреми да постави край на ненужното страдание, причинено от въоръжени конфликти.

Тази година фокус на честванията e Всеобщата декларация за правата на човека и нейната 70-та годишнина. Приета от Общото събрание на ООН на 10 декември 1948 г., Декларацията и до днес представлява общ стандарт за присъщо достойнство и равни и неотменими права на всички членове на човешката раса.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш направи специално видеообръщение по повод Международния ден на мира. В него Гутереш подчерта значението на Всеобщата декларация за правата на човека: „Този основополагащ документ ни напомня, че мирът просъществува там, където няма глад, бедност и потисничество и където хората могат да се развиват и да просперират.

В духа на празника Генералният секретар прикани към осъществяване на Целите за устойчиво развитие и напомни, че приносът на всеки един е от значение за постигането на устойчив мир за всички.

В България 21 септември беше отбелязан с полагане на венци на Паметника на незнайния войн в гр. София. Събитието се организира за поредна година от инициативен комитет с участието на Дружеството за обединените нации в България и Съюза на ветераните от войните в България, съвместно с обществени, патриотични и младежки организации и с подкрепата на студентски и ученически клубове.

Източник: UN[:]