25 години от падането на Берлинската стена

0
1216
Снимка:
Снимка:
Снимка: Wikimedia Commons

В немската столица ще бъде пресъздадена част от прословутата Берлинската стена.  Под формата на “светлинна граница“ – 8000 светещи балони, събитието ще отбележи 25 години на свобода, тъй като стената бе разрушена на 9 ноември 1989 г.

В периода 7-9 ноември светлинната инсталация ще се появи в 9-километров участък от Берлин, според туристически уеб сайт. Покрай светлинната инсталация ще бъдат публикувани истории на хора, опитали да се пресекат Стената през 28-годишната ѝ история.

В последния ден от честванията светлинните балони ще бъдат пуснати във въздуха, докато оркестъра на берлинската Щатсопера изпълнява деветата симфония на Бетовен при Бранденбургската врата. „Фиктивната“ граница цели да накара хората, включително и по-младите, които не са усетили физическите или политическите граници на Стената, да помислят за свободата, която дава събарянето на бариерата от източногерманските протестиращи.

Берлинската стена е построена през 1961 г., за да отдели окупираните зони, контролирани от Съветския съюз (Източна Германия) и окупационните сили – САЩ, Великобритания и Франция – от Втората световна война (Западна Германия). Тя е най-значимият символ на Студената война до нейното унищожаване. Стената, ограждала Западен Берлин и отделяла го от източната му половина, е била дълга 43 километра и се е състояла от 45 000 бетонни блокове с размери 3,6 на 1,5 метра.

 

Източници: LA Times и Business Insider

Изготвил: Светослава Димитрова