[:bg]3 май: Отбелязваме за 25-ти път Световния ден на свободата на печата[:]

0
1025
Снимка: UNESCO

[:bg]През 2018 г. ЮНЕСКО ще чества за 25-ти път Световния ден на свободата на печата. Основното събитие, организирано съвместно от ЮНЕСКО и правителството на Република Гана, ще се проведе в Акра, столицата на Гана, на 2 и 3 май.

Темата тази година е „Поддържането на властта в изправност: медии, правосъдие и върховенство на закона“ и ще се фокусира върху въпроси, свързани с медиите и прозрачността на политическия процес, независимостта и медийната грамотност на съдебната система и отговорността на държавните институции към обществото.

Акцентът на събитието е различен всяка година. През 2016 г. например се обръща първостепенно внимание върху свободния достъп до информация като човешко право, защитата на свободата на печата от цензура и наблюдение, осигуряването на сигурност за журналистите онлайн и на живо.

Снимка: Martine Perret/UN

Носителят на Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на печата „Гилермо Кано“ за 2018 г. ще бъде фотожурналистът Махмуд Абу Зейд (Mahmoud Abu Zeid), по-известен като Шоукън.

„Изборът на Махмуд Абу Зейд ще отдаде дължимото на неговата смелост, ангажираност и противопоставяне в името на свободата на печата“, каза Мария Реса, председател на журито.

По данни на ЮНЕСКО Шоукън е в затвора от 14 август 2013 г., когато е бил арестуван, докато прави репортаж за демонстрация в Кайро. В началото на 2017 г. прокурорът по случая призова за смъртно наказание. Арестуването и задържането на фоторепортера са окачествени като своеволни от Работната група на ООН за произволните задържания и са в противоречие с правата и свободите, гарантирани от Всеобщата декларация за правата на човека и Международния пакт за граждански и политически права.

Насърчаване на безопасността на журналистите и борбата срещу безнаказаността за онези, които им вредят, са ключови елементи в подкрепата на ЮНЕСКО за свободата на печата на всички медийни платформи. Изчислено е, че средно на всеки пет дни се убива журналист, поради желанието му да предостави информация на обществеността. Атаките срещу медийни професионалисти често се извършват в ситуации, където липсва конфликт, и по-конкретно чрез организирани престъпни групи, милиция, служители по сигурността и дори местна полиция, което прави местните журналисти сред най-уязвимите. Нападенията срещу тях включват убийства, отвличания, тормоз, сплашване, незаконно арестуване и произволно задържане.

В рамките на Плана за действие на ООН относно безопасността на журналистите и въпроса за безнаказаността, дейностите включват шест основни точки:

  • определяне на стандарти и разработване на политики;
  • повишаване на осведомеността;
  • мониторинг и докладване;
  • изграждане на капацитет;
  • научни изследвания;
  • изграждане на коалиции.

Планът за действие на ООН е първото концентрирано усилие в рамките на системата на ООН, което обръща внимание на тези въпроси посредством глобален подход, включващ много заинтересовани страни. Той обединява органите на ООН, националните органи, медиите, организациите на гражданското общество и допринася пряко за постигането на Програмата за развитие до 2030 г. и целите за устойчиво развитие. Приносът на журналистите най-вече се асоциира с Цел 16, свързана с постигането на мир, справедливост и силни институции. За тази цел е необходимо изграждането на ефективни, отговорни и приобщаващи институции на всички нива, а това няма как да се случи без свобода на словото (печата).

Материала изготви: Лилиана Софкова

Източници: UNESCO (1) (2) (3); UN[:]