3 май – Световен ден на свобода на печата

wpfd2016_web_938x488_en

3 май е обявен за Световен ден на свобода на печата от Общото събрание на ООН през 1993 г. по предложение на ЮНЕСКО. Оттогава всяка година на 3 май се отбелязва и годишнината от Декларацията от Уиндхоук, която прокламира принципите на свобода на печата. Декларацията е изработен от журналисти в Африка по време на семинар на ЮНЕСКО в Намибия, който се провежда от 29 април до 3 май 1991 г. Декларацията призовава към свободни, независими и плуралистични медии навсякъде по света, които да характеризират свободния печат като една от основите на демокрацията и фундаментално човешко право.

Декларация отпраща към едно от основните права залегнали член 19 от Всеобщата декларация за правата на човека, който гласи:

„Всеки има правото на свобода на мнението и свободното му изразяване;  това право включва свободата мнението да бъде изразявано невъзпрепятствано, както и да се търсят, приемат и разпространяват информации и мисли чрез всички медии и без всякакви ограничения.“

Отбелязването на Световния ден на свобода на печата е възможност за популяризирането на фундаментални принципи като достъп до свободен печат навсякъде по света, защита на медиите от атаки срещу правото им на свобода и изразява почит към журналистите загубили живота си, упражнявайки професията си.

Световният ден на свобода на печата през 2016 г. съвпада с 3 важни събития:

  • 25-годишнина от първият в света закона за свободен достъп до информация в днешна Швеция и Финландия
  • 25-годишнина от Декларацията от Уиндхоук
  • първата година от Програмата за устойчиво развитие 2030

Тази година отбелязването на Деня ще постави акцент върху различни аспекти като:

  • свободният достъп до информация като човешко право
  • защита на свободата на печата от цензура и наблюдение
  • осигуряване на сигурност за журналистите онлайн и на живо

На 3 май ще се проведе и официалната церемония по награждаване на отличените с наградата „Гилермо Кано“ в Хелзинки, Финландия. Тазгодишният носител на наградата е азербайджанската журналистка Хадидже Исмаилова.

Изявление на генералния директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова по случай Световния ден на свобода на печата: 

Източник: UN

Прочетете още:

Азербайджанска журналистка ще получи наградата „Гилермо Кано“ 

 

1 COMMENT

Comments are closed.