44 години назад или напред във времето

0
1889
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Градът е Ню Йорк. Годината – 2016-та. След 44 години в затвора Отис Джонсън излиза на „Таймс Скуеър“. Той е поразен от огромния брой хора. Всички изглежда бързат за някъде, лицата им са празни, а от ушите им излизат някакви жици.

Объркан е. Ако бъдеш напълно премахнат от обществото още през 1975 г., то днес ще мислиш, че си влязъл в антиутопия и всеки срещнат е таен агент. Точно това се върти в главата на Отис, защото той напълно е пропуснал ерата на Стив Джобс, пише Al Jazeera.

За такива хора е изключително трудно да навлязат в свят на нови технологии. Те са им необходими, за да се ориентират в градския транспорт, да си отворят банкова сметка или просто да напазаруват от магазина хранителни стоки. Промените в инфраструктурата също са изключителни новости за тях. Откакто е излязъл от затвора, Отис Джонсън всеки ден се опитва да се адаптира към новия свят. Ходи по улиците на Ню Йорк и анализира хората и обстановката около себе си.

Истории като неговата са колкото тъжни, толкова и обнадеждаващи. Благодарение на хора като Отис Джонсън разбираме колко много е напреднал нашият свят в стремежа си към развитие. Технологиите и иновациите са движеща сила вече десетилетия.

ИмеSDG9-300x300нно затова Програмата за устойчиво развитие на ООН 2030 се съсредоточава около интегрирането и включването на всички в обществото. Нейната 9-та цел акцентира върху изграждане на устойчива инфраструктура, насърчаване на приобщаваща и устойчива индустриализация и стимулиране на иновациите.

Разбира се, това са предизвикателства, които изискват системен подход и сериозно финансиране от страна на държавите членки на ООН. Най-голяма роля в случай играят човешките ресурси, защото 9-тата цел се насочва основно към активизиране на научноизследователска дейност, за да може да се подобри технологичният капацитет в промишлените отрасли, особено в развиващите се страни. Така ще се насърчат иновациите, но ще има и повече публични и частни разходи за научни изследвания и развитие.

Това далеч не е всичко. Очаква се до 2020 г. значително да се увеличи достъпът до комуникационни и информационни технологии. Говори се още за всеобщ достъп до интернет на достъпни цени в най-слабо развитите страни.

Предстоят 15 години на сериозна работа както от страна на ООН, така и от страните членки. Организацията е поела отговорност да съдейства за устойчивия икономически растеж и създаването на работни места, за подходяща инфраструктура за индустриализацията и не на последно място иновации в технологиите и научните изследвания.

rsz_sdgs-globalgoalsforsustainabledevelopment-05

Нека не забравяме обаче, че за реализацията на Целите за устойчиво развитие ще се изискват до между 4 и 5 трилиона щатски долара годишно. Това означава или усилена работа със смайващи резултати, или огромни загуби и разочарования за цялото човечество.

Всички ние сами избираме каква да бъде визията на планетата след 15 години и дали ще покажем на следващия Отис Джонсън един иновативен, чист, диалогичен и толерантен свят, изпълнен не с „празни лица“, а с лица на лидери.

Източници: Al Jazeera 

Автор: Нанси Борисова