70 години от първото заседание на Общото събрание на ООН

un70

Снимка:UN Photo

През тази седмица бе отбелязана 70-годишнината от първото заседание на Общото събрание на ООН и по този повод генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун каза, че асамблеята се в превърнала в „Парламент за всички хора“.

„Не всички резолюции приети от Общото събрание са били изпълнявани веднага, но все пак те заявяват нашата обща позиция по най-горещите и належащите въпроси на нашето време“, каза генералният секретар пред служители на ООН и делегати присъстващи на събитието.

„Тези резолюции са доказателство за нашата решителност. Те отразяват нашата убеденост, че когато държави от цял свят се обединят могат заедно да направят много повече, в сравнение с това, което могат да направят по отделно. Всеки делегат, който взема думата, всеки глас отчетен при гласуване, всяко почукване с чукчето оповестяващо откриване на ново заседание носи малко повече надежда на света“, каза   Бан Ки-Мун.

Преди седемдесет години, на 10 януари 1946 г., 51 държави се събраха в залата на Уестминстър Сентър Хол в Лондон и проведоха първото заседаниe на Общото събрание на ООН. Сред множеството участници бе и сър Брайън Уркухарт, британски правителствен служител, който продължи да служи на ООН в продължение на четири десетилетия и удостои с присъствие и 70-годишния юбилей. „Сър Брайън не просто живя през исторически период, а той диктуваше промени и документира тази история като отличен журналист и писател“, отбеляза генералният секретар като изтъкна каква чест е г-н Уркухарт да бъде сред присъстващите.

Подчертавайки, че Общото събрание има по-важна роля от всякога, на Бан Ки-Мун призова международната общност да „последва примера на гиганти като сър Брайън Уркухарт – да спасяват повече човешки животи, да се стремят към прогрес и да насърчават на все по-голямо зачитане на правата на човека по света.“

Председателят на Общото събрание Могенс Люкетофт започна речта си като си спомни за първото заседание на събранието, което е продължило само един час и по време на което е било взето само едно решение – кой да застане на чело на събранието. По време на онази първа среща сред постоянните представители не е имало жени, изтъкна Люкетофт, факт будещ безпокойство и днес, тъй като днес дамското присъствие бележи едва 18%.

„Като оставим на страна тази специфика и липса на баланс, първото заседание на Общото събрание поставя основите на нещо специално”, каза председателят като уточни, че „това беше голяма крачка напред направена от това, което днес наричаме международната общност.“ Нациите съзнателно решават да се обединят след „ужасяващ период“ на война, унищожения, геноцид и ядрени бомбардировки.

„Те решиха да изберат само истинския път за постигане на световен мир, сигурност, справедливост, спазване на човешките права и социален напредък“, заяви Люкетофт уточнявайки, че  „в Общото събрание, народите създават цялостно пространството, в което „Ние народите – малки и големи – можем да бъдем чути.“ Той също припомни, че днес Общото събрание се е превърнало в „единствения дискусионен орган в света с представители от толкова много различни стани“ – 193 членове, представляващи 99.5% от населението на света.

Както генералният секретар Бан Ки-Мун, така и председателят Люкетофт подчертаха някои от най-големите постижения на Общото събрание през изминалата година: залагането на плана и приемането в Адис Абеба  на програмата целяща елиминиране на крайната бедност, плана за устойчиво развитие 2030 и Парижкото споразумение.

„Ние трябва също да пренесем духа на сътрудничество от 2015 г. във всяка област на работа на Общото събрание през 2016 г.,“ настоя председателят.

Други гости на честването бяха представители от Судан (представляващ на африканските държави), Фиджи (представляващ Азиатския и Тихокеанския регион), Албания (представляващ Източна Европа), Тринидад и Тобаго (представляващ Латинска Америка и Карибския басейн), Италия (представляващ държавите от Западна Европа и други държави) и САЩ.

Ръководителят на българската мисия в ООН, Н.Пр. Стефан Тафров също отбеляза значимата дата. Посланик Тафров сподели снимка в социалните мрежи с текст: „Седемдесет години от първото заседание на Общото събрание на ООН, отпразнувани днес в Ню Йорк. На снимката съм пред празничната торта на рожденичката.“

tafrov

Снимка: Facebook

Източник: UN News Centre

Изготвил: Велислава Симеонова; Редакция: Екатерина Димитрова