70 години от атомната бомбардировка над Хирошима

0
1286
zx620_2586424
Wikimedia Commons

На днешната дата преди 70 години САЩ извършва първата от двете си атомни бомбардировки над Япония през Втората световна война, след като американският бомбардировач В-29 „Енола гей“ взривява бомбата „Little boy“ на около 600 метра над центъра на Хирошима в 8:15 часа местно време. Три дни по-късно стратегическият бомбардировач В-29 „Суперфортрес“ хвърля атомната бомба „Fat man“ над града Нагасаки.

Общият брой на загиналите от единствената в световната история серия от атомни нападения се оценява между 150 000 и 246 000 души. Ако измерим жервтите в проценти, то 98 % от жителите на двата града намират смъртта си вследстствие на взрива и разпространилата се радиация. В следващите десетилетия броят на онкоболните и хората с увреждания скача драстично, като трагедията остава следи върху местното население и природата, които могат да бъдат усетени и днес. Понастоящем Хирошима е районът с най-голям дял на жители болни от левкемия в Япония.

Чрез експлоатацията на ядрено оръжие Америка се надява да прекрати военните действия в Тихоокеанския регион и да сложи край на изтощилата целия свят Втора световна война. Друг мотив за нестандартната бомбардировка е японското нападение над Пърл Харбър през декември 1941 г.. Американските стратези се надяват, че причиняването на масова смърт на цивилни ще упражни психологически ефект върху Япония и ще направи капитулацията и неотложна. Безгрешното изпълнение на плана дава желания резултат, а според някои историци бомбардировката, която наред с жертвите унищожава и 90 % от сградите в Хирошима, предотвратява бъдещи сухопътни битки с предполагаем в пъти по-голям брой на загиналите.

Изготвил: Даниел Янев

Източници и снимка: Капитал, Дарик