9 май – Денят на Европа

0
1266

9 май бележи представянето на Декларацията на Робер Шуман през 1950 г., която предлага създаването на европейска общност, предшественик на Европейския съюз.

Денят на Европа се отбелязва от 2009 г. насам. През 1950 г. в Париж, Робер Шуман, тогавашния френски министър на външните работи, споделя идеята си за нова форма на полититическо сътрудничество в Европа.

Идеята му е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно предложението му започва да се осъществява. То се счита за начало на това, което днес наричаме Европейски съюз. Така френският дипломат се смята за идейния баща на ЕС.

Декларацията „Шуман”

Шумен предлага съвместен контрол от върховен орган върху производството на въглища и стомана – най-важните суровини за военната промишленост. Основната идея е, че този, който не притежава контрол върху производството на въглища и стомана, няма да може да води война.

Робер Шуман информира за плана канцлера на Германия Аденауер, който веднага осъзнава възможността за мирна Европа и се съгласява. През април 1951 г. в Париж шестте държави подписват договора за Европейската общност за въглища и стомана. По този начин се слага началото на обединена Европа като мирна инициатива.

Това сътрудничество се разработва по такъв начин, че да създаде общи интереси между европейските страни, което да доведе постепенно до политическа интеграция – условие за установяване на мирни отношения между тях.

В декларацията се посочва, че Европа няма да бъде изградена наведнъж или според един-единствен план. Тя ще бъде построена чрез конкретни постижения, които създават най-напред фактическа солидарност. Сближаването на народите на Европа изисква премахването на вековното противопоставяне между Франция и Германия.“

Ден на Европа 2020

Всяка година институциите на ЕС в Брюксел отварят вратите си за обществеността за тържества и дейности, докато делегациите на ЕС по целия свят организират събития през целия месец май. Тази година пандемията измени плановете за чествания. Въпреки това днес институциите на ЕС отдават заслужената почит на европейците, които в дух на солидарност помагат на Съюза да се справи с кризата, предизвикана от коронавируса чрез организиране на  онлайн дейности, които могат да бъдат проследени на официалните им страници.

Част от тези дейности са свързани с музикални концерти, посветени на Деня на Европа. За отбелязване на празника са организирани и събития в областта на литературата и изобразителното изкуство, както и в областта на киното. Тази година е специална за Европа и поради това, че отбелязваме 70 – годишнина от Декларацията на Шуман.  

Може да проледите честванията на специалната страница във Facebook и на уебсайта на Европейския парламент.

Програма на събитията може да намерите тук.

Можете също така да разгледате онлайн експозиция на предмети от архивите на Парламента.

Надя Харалампиева – член на Младежки екип Европа

Извънредните обстоятелства не са причина, за да пропускаме този важен и специален ден, в който можем да се включим лесно и достъпно от вкъщи и да бъдем солидарни. Именно с това послание за единство и солидарност идва тазгодишния Ден на Европа.

Материала изготви: Дарина Емилова

Източник: ЕП, ЕК