Бъдещето на Фолклъндските острови

0
958

falklands_2506654b

Порт Стенли, Фолклъндски острови –  Фолклъндците казаха „НЕ“ на Аржентина. Преди дни бе проведен референдум, на който островитяните да дадат своя глас каква територия искат да бъдат.

Почти единодушно (99,8%) от избирателите на Фолклъндските острови подкрепиха запазване на Фолклъндските острови като британска отвъдморска територия. От валидните 1517 гласа, само 3 от островитяните гласуваха с „не“ на въпроса: „Желаете ли Фолклъндските острови да запазят сегашният си политически статут на отвъдморска територия на Обединеното кралство? Референдумът имаше за цел да покаже на света, че местните жители могат да самоопределелят бъдещето си. Изборите протекоха при 92% избирателна активност сред 1650 избиратели на Фолклъндските острови, които имат право да гласуват в референдума. Международният изборен наблюдател Хуан Енао заяви, че процесът на гласуването е протекъл напълно нормално.

2563 –те жители на островите направиха всичко възможно преди изборите, за да покажат своите симпатии, размахвайки знамена и облечени в червено-бяло-синьо. „Референдумът ще покаже на света как се чувстваме, че сме британци и че искаме да останем британци. Ние не искаме да имаме нищо общо с Аржентина“ каза островитянинът Бари Нилсън веднага след като бе гласувал.

Референдумът не включваше никакви други алтернативи, като например пълна независимост или някакъв вид политически отношения с Аржентина. Правителството на Фолклъндските острови, беше казало, че ако мнозинството каже „не“, те биха могли да проучат алтернативи за последващо гласуване. Правителството забрани гласуването на всички гости на островите или персонал от значителното британско военно присъствие, както и всеки, който не е пребивавал на островите за последните 12 месеца.

Аржентинците разглеждат Малвинските острови като част от тяхната национална територия, взети от тях от Великобритания преди повече от 180 години.

Островитяните се надяват, че резултатът ще им помогне да убедят неутрални страни като Съединените щати да застанат на тяхна страна.

 източник:

 

 фото:

 

 

Previous articleЕС в защита на правата на животните
Next articleНова дата за избори във Венецуела
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.