Холандски спасителен екип предотвратява възможна екологична катастрофа

0
151
FSO Safer, the tanker holding 1.1 million barrels of crude oil in the Red Sea off Yemen. (Twitter)

Холандска спасителна компания постигна споразумение с ООН за изпомпване на петрол от ръждясал танкер край бреговете на опустошения от войната Йемен – действие за предотвратяване на възможна екологична катастрофа, съобщи компанията в четвъртък.

Боскалис каза, че неговият филиал „Смит Салвидж“ е постигнал споразумение с Програмата за развитие на ООН за прехвърляне на повече от един милион барела петрол от разлагащия се танкер ФСО Сафер.

Специализиран спомагателен кораб, Ndeavor, отплава в петък към източноафриканската държава Джибути, за да се подготви за мисията, съобщи компанията.

Съобщението дойде малко повече от месец след като ООН съобщи, че е подписала споразумение за закупуване на много голям кораб, който може да побере петрол, изпомпван от Сафер.

За Сафер

Произведеният в Япония Сафер е построен през 70-те години на миналия век и е продаден на йеменското правителство през 80-те години на миналия век, за да съхранява до 3 милиона барела петрол, изпомпван от находища в Мариб, провинция в Източен Йемен. Тъй като бедната държава на Арабския полуостров е погълната от години в гражданска война, от 2015 г. не е извършвана годишна поддръжка на кораба, който е дълъг 360 метра с 34 резервоара за съхранение.

През 2020 г. вътрешни документи, получени от Асошиейтед прес, показаха, че морската вода е навлязла в двигателното отделение на Сафер причинявайки повреда на тръбите и увеличавайки риска от потъване.

Администраторът на ПРООН Ахим Щайнер нарече споразумението с Боскалис „още един важен етап от операцията „Спиране на разлива в Червено море“ за прехвърляне на петрол“ от ФСО Сафер.

„Очакваме с нетърпение да работим с Боскалис и други водещи експерти за предотвратяване на хуманитарна, екологична и икономическа катастрофа“, добави той, като същевременно призова правителствата и бизнеса да помогнат за набирането на останалите 29 милиона долара, необходими за финансиране на операцията.

Шанс за предотвратяване на нефтена катастрофа

„Задава се огромна нефтена катастрофа, която може да има сериозни хуманитарни, екологични и икономически последици. Но сега имаме шанс да предотвратим това бедствие“, каза в изявление холандският министър на външната търговия и сътрудничеството за развитие Лизе Шрайнемахер. Холандското правителство работи с ПРООН за набиране на средства за мисията.

Превод: Жанет Генова