Абу Зеид от Ал-Кайда е убит в Мали

0
639

Един от лидерите на Ал Кайда Абделхамид Абу Зеид е бил убит в северната част на Мали заяви президентът на Чад Идрис Деби. Това се е случило според предоставената информация при сблъсъци в отдалечен район на страната. Алжирските служби за сигурност потвърдиха, че са взели ДНК проби от двама от роднините на Абу Зеид, които да сравнят с проби от предполагаемото за негово тяло.

Абу Зеид е вторият в командването на „Ал Кайда“ в ислямския Магреб, която се бори с чуждестранни сили в Мали.

„Чадските сили са убили двама джихад лидери, включително Абу Зеид“, това заяви президентът Деби в петък, без да дава повече подробности. Той говори след погребенията на войници от Чад, убити в сраженията в Мали.
От друга страна международните мнения за истинността на информацията бяха разнопосочни. Американски официален представител каза при условие на анонимност, заяви, че Вашингтон смята информацията за смъртта на Абу Зеид за ,,много надеждна”. Франция обаче реагира предпазливо на тези доклади, правителствената говорителка Ная Вало-Белкасем подчерта, че смъртта на ислямския лидер все още не е потвърдена.

Роденият в Алжир Абу Зейд, сега около 40-годишен, е видян за последно на публично място в градовете на Мали Тимбукту и Гао иззети от ислямистките групировки през миналата година. Малийските войски заедно с френски и африкански сили, възвърнаха повечето от държаните от бунтовниците територии. Абу Зеид се смята за отговорен за отвличането на десетки западняцичужденци в обширен регион през последните години и за убийството на най-малко двама от тях.

 

Линк за повече информация:

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-21637829