Афганистан: Съветът за сигурност заклейми нападението над посланика на Великобритания

0
929
UN Photo/Kim Haughton

UN Photo/Kim Haughton
UN Photo/Kim Haughton

Съветът за сигурност на ООН осъди най-категорично нападението от 27.11., над превозното средство на посланика на Великобритания в Кабул, Афганистан. Съветът за сигурност изрази тревогата си от заплахите, отправени от талибаните, Ал Кайда и други терористични и екстремистки групи.

Нападението – за което талибаните поеха отговорност – доведе до смъртни случаи и наранявания на цивилни и служители по сигурността.

В допълнение към заплахите от талибаните, Ал Кайда и другите терористични и екстремистки групи, Съветът потвърди и загрижеността си по отношение на заплахите, свързани с незаконни въоръжени групи, отправени към местното население, националните сили за сигурност, международните военни и усилията за подпомагане на Афганистан, особено в светлината на други терористични атаки в страната.

Потвърждавайки, че тероризмът във всичките му форми и проявления, е „престъпен и неоправдан“, и не трябва да се свързва с която и да е религия, националност, цивилизация или етническа група, Съветът подчерта необходимостта от „привеждането на извършители, организации и спонсори на тези осъдителни актове на тероризъм, и изправянето им пред съда.“

Съветът призова всички страни, в съответствие с техните задължения, съгласно международното право, и съответните резолюции на Съвета, да си „сътрудничат активно“ с афганистанските власти.

Съветът отново потвърди необходимостта си и подчерта решимостта си, да се бори, с всички възможни средства, срещу заплахите за международния мир и сигурност, причинени от терористични актове, в съответствие с Устава на ООН и всички задължения, съгласно международното право, и по-специално правата на човека, на бежанците и на международното хуманитарно право.

В изявлението, Съветът изрази и дълбокото си съчувствие и съболезнования на семействата на жертвите – като пожела и бързо възстановяване на ранените – и на народа и правителството на Афганистан, както и на народа и правителството на Обединеното кралство.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова