Афганистанци с бурки в шествие за подкрепа правата на жените

0
1019

 

Вчера (05.03.), малка група от афганистанските мъже с небесносини бурки излязоха по улиците на Кабул, за да привлекат вниманието към правата на жените в страната. Групата от 20-на мъже, членове на „Афганистански доброволци за мир“, заяви, че са организирали марша заради Международния ден на жената на 8 март (неделя).

С кални маратонки, видими под бурките, една дреха, която се превърна в синоним на репресивна власт на талибаните през 1990 г., походът привлече огромно внимание.

„Един от най-добрите начини да се разбере как се чувстват жените е да се разходиш, носейки бурка“, заяви 29-годишният активист Басир, един от инициаторите, като добави, че това шествие е начин „да изведем правата на жените на улиците“.

Други мъже от шествието заявиха, че носенето на дреха, която покрива човек от главата до краката, с малък „прозорец“ за очите, е „като затвор“.

Мъжете носеха плакати с надписи „Равенство“ и „Не казвай на жените какво да носят, ти трябва да закриеш очите си“.

 

„Протестът срещу бурката е западен ход“, заяви мъж от наблюдавалите шествието. „Жените не трябва да бъдат подмамени от този ход, защото ислямът дава на жените най-добрите права“.

Въпреки че е символ на талибаните, използването на бурка си остава общоприето в голяма част от Афганистан, особено в селските райони, където организациите за правата съобщават, че жените все още са в процес на повишена опасност от насилие и тормоз.

 

Източник и снимки: Independent

Изготвил: Светослава Димитрова