[:bg]Amnesty International: В Сирия се води политика на изтребление[:]

[:bg]

20 ноември 2009 г. Цитаделата на Дамаск. Снимка: Ghaylam / Flickr

В началото на тази седмица беше публикуван нов доклад на Amnesty International, разкриващ ужасяващи детайли за изтезания и масови убийства в един от най-големите военни затвори в СирияСайдная (Saydnaya). Според доклада от избухването на конфликта досега, близо 13 000 противници на режима на Башар Асад са били тайно обесени.

Хиляди други, държани в затвора (в периода 2011‒2015 г.) са загинали вследствие на изтезания и глад, като телата са били извозвани в ранните часове на денонощието до два масови гроба в покрайнините на столицата Дамаск.

Докладът, озаглавен “Човешката кланица: Масови обесвания и изтребление в затвора Сайдная” се оповава на показанията на 84 души, четирима от които са бивши надзиратели в Сайдная и един бивш военен съдия. В него се дава детайлен поглед върху начина, по който функционира съоръжението, като биват обособени две ключови помещения, наречени “бялата” и “червената сграда”. Именно там са били извършвани изтезанията и обесванията.

Свидетелите описват методичен процес, при който задържаните били изкарвани от килиите си, намиращи се в “червената сграда” под предтекст, че ще бъдат откарани в друг затвор. Вместо това обаче, те били отвеждани до “бялата сграда” в близост, където били многократно бити.

Разследването е проведено през 2015 г. и е продължило повече от година, като фокусът е бил поставен върху 31 души, държани в гореспоменатите две сгради. Според автора на документа — Николет Лолдмън, общият брой на загиналите е между 5 000 и 13 000 души. Тъй като затворът продължава да функционира до днес, организацията предупреждава, че е много вероятно бройката на загиналите да се е увеличила значително от края на 2015 г. насам.

Няма причина да смятаме, че обесванията са спрели. Дори напротив, вярваме, че е много вероятно те да продължават и до ден днешен и че още хиляди са загубили живота си там”, коментира Николет Лолдмън.

Съгласно разказите на свидетелите веднъж или два пъти седмично между 20 и 50 човека са били обесвани наведнъж след фиктивни съдебни процеси. Впоследствие телата били откарвани до близката болница, за да бъде направена аутопсия. Обикновено като причина за смъртта били посочвани респираторни проблеми или сърдечна недостатъчност.

Eдин от очевидците описва картината по следния начин: Дойдоха за тях в понеделник. Преди да бъдат обесени, жертвите бяха осъдени на смърт в изслушване, продължило не повече от 2‒3 минути. Смъртната присъда беше подписана от министъра на отбраната, който е оторизиран от президента Асад. Немислимо е да се допусне, че сирийските власти не са знаели за всичко това, тъй като то прилича на целенасочена политика на изтребление.”

В контраст, Amnesty International твърди, че недържавни въоръжени групировки също извършват сериозни нарушения на човешките права спрямо задържани от тях лица. В доклада се посочват Ислямска държава и Джабхат ан-Нусра. Въпреки това се подчертава, че по-голямата част от тези нарушения са извършени от сирийските власти.

Организацията заяви още, че в средата на януари е направила опит да установи контакт с властите в Сирия за коментар, но такъв не е бил получен. Освен това, Amnesty International твърди, че влизането в страната на техни служители е забранено. В допълнение, беше отправен призив към ООН за провеждане на независимо разследване и изпращане на наблюдатели на места, където хора биват задържани.

Според говорителя на Генералния секретар на ООН — Стефан Дуджари, “[ООН] многократно е изразила своите опасения за тежки нарушения на фундаментални човешки права и международното хуманитарно право в Сирия, включително в центровете за задържане и правителствените затвори, но това което е важно е да се потърси отговорност за жертвите на този конфликт.

Източници

[:]