[:bg]Amnesty International: Нарушаването на човешки права във Фиджи продължава [:]

0
877

[:bg]

UN Photo/Rick Bajornas

Полицията и военнослужещите във Фиджи редовно използват изтезания срещу лица, обвинени в престъпления или държани в ареста, според независим доклад на Amnesty International.

Докладът беше оповестен публично този понеделник в град Сува, столицата на Фиджи. В него се съдържат подробности относно употребата на насилие — побои, изнасилвания, сексуално насилие, нападение с полицейски кучета и дори убийство от страна на силите за сигурност, граничещо с безнаказаност.

Силите на реда, които извършват нарушения на човешките права рядко търпят санкции, а в случаите, в които биват осъдени, бързо са помилвани и освободени от затвора, се казва в доклада. Обосновката на този факт може да се търси в текста на конституцията на Фиджи, която понастоящем гарантира имунитет за всяко действие на държавните структури в периода между 2006 и 2014 г.

Статистика, изготвена от местни организации и поместена в документа, сочи, че поне петима са били пребити до смърт от полицейски или военни части във Фиджи от военния преврат през 2006 г. досега, сред които е и 19-годишно момче. Последният случай придоби широк обществен отзвук, тъй като момчето почина няколко дни по-късно вследствие на раните си.  Последва съдебен процес, като осем полицаи и един военен бяха обвинени, а по-късно осъдени. Според доклада обаче, всички те са били освободени месец по-късно.

Полицейските служители са обвинени и в изтезание на заподозрени, за да получат признания. Въпросните изтезания включвали “търкане с люти чушки, изсипване на вода в ушите или хвърляне на големи камъни по гърбовете на заподозрени.  Освен това, в интернет пространството циркулират видео материали, демонстриращи полицейска бруталност спрямо задържани лица. За пример може да бъде даден видеоклип от този октомври, в който се вижда как трима служители на реда бият заподозрени на улицата.

Поради тази причина, докладът на Amnesty International, призовава за цялостно независимо разследване на силите на реда във Фиджи, провеждане на реформи в правната сфера и изправяне на отговорните лица пред съда. “За да се премахнат изтезанията във Фиджи, властите трябва да спрат да възлагат полицейски задачи на въоръжените сили и те не трябва да бъдат над закона, коментира Кейт Шуетце — един от авторите на доклада.

Снимка: UN Geneva

Министър-председателят на Фиджи — Франк Баинимарама, който беше и военен командир след преврата от 2006 г., призна по-рано тази година, че наистина има системно насилие в държавния апарат за сигурност и той играе важна роля за политиката на страната.

На Регионалната конференция на ООН относно Конвенцията против изтезанията, която се състоя през октомври месец, той каза, че тази култура на това, което наричаме buturaki − побой – е дълбоко вкоренена в психиката на хората в някои части на страната”. В тази връзка той сподели още, че подобно насилие е недопустимо в модерни времена и че неговото правителство ще има нулева толерантност спрямо изтезания и други нарушения на човешките права.

Тук е необходимо да се припомни, че страната беше критикувана в Универсалния периодичен преглед на ООН, където на базата на събраната документация, засягаща човешките права всяка държава се оценява от останалите държави членки. В него се говореше за култура на злоупотреба с власт. Поради тази причина Форумът на тихоокеанските островни държави за кратко суспендира правата, произтичащи от членството на Фиджи.

Вследствие на тези събития, на 14 март 2016 г., Фиджи ратифицира Конвенцията против изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание. Така тя се превърна в 159-тата страна по Конвенцията, приета от Общото събрание на ООН на 10 декември 1984 г.

Върху материала работи: Александра Александрова

Източници

 [:]