Анархисти се срещат в планинско градче в Швейцария

0
864

140 години след като анархистите проведоха своя учредителен конгрес в Сант Имиер,Швейцария днешните им „братовчеди“  отново се събраха в швейцарското планинско градче,за да сложат ред в света.

Стотици алтернативномислещи хора от целия свят се събраха,за да споделят идеите си.

„Виждаме ,че капитализмът претърпява криза след криза.“ ,казва Мишел Немиц,един от участниците тази година. „Неравенствата се задълбочават и състоянието на околната среда се влошава. Време е за нас да променим начина, по който действаме.“

Ето какво споделя и друг участник-Доминик Лестрат : „Еманципацията означава също свобода.Не става въпрос за изземане на власт.Анархистите са категорични на тази тема-те се борят  срещу властимащите,за да въведат ред-колективен и служещ на всички индивиди.“

Анархистите,които се разграничиха от работническото движение,вдъхновено от идеите на Карл Маркс , проведоха първия си конгрес в Сант–Имиер през 1872 г.

През 2012,когато техните потомци обсъждат всичко – от Арабската пролет до Гражданската война в Испания,те са на ясно,че насилието не може да бъде решение на проблемите.Но млади и не толкова млади те остават анти-авторитаристи завинаги.

http://www.euronews.com/2012/08/09/anarchists-meet-in-swiss-mountain-town/