Първата жена от арабска държава полетя в космоса

Саудитска Арабия ще остане в историята като първата арабска държава, изпратила жена астронавт в космоса.

0
38
Саудитските астронавти Раяна Барнауи и Али ал-Карни. Снимка: Al Arabiya

Саудитката Раяна Барнауи се отправи на 16-часово пътешествие към Международната космическа станция в понеделник, заедно със сънародника си Али ал-Карни. Мисията, имаща продължителност 10 дена, е на стойност няколко милиона долара и принадлежи на частната космическа компания Аксиом Спейс.

Екипажът, който излетя от космическия център „Кенеди“ (Флорида) в понеделник, включваше четирима души, от които двамата представители на Саудитска Арабия, един американски бизнесмен и един пенсиониран астронавт от НАСА, също представител на женския пол.

За мисията

Това е вторият частен полет до Международната космическа станция (МКС), организиран от компанията Аксиом Спейс, която си е поставила за цел до 2025 г. да развие първата в света космическа станция за комерсиални цели. Миналата година компанията изпрати към МКС трима бизнесмени и още един пенсиониран астронавт на НАСА.

Аксиом спейс е избрана от НАСА още през 2020 г., за да проведе Първият търговски модул с дестинация Международната космическа станция.

Ракетата, на която полетяха двамата саудитци принадлежи на Спейс Екс – друга частна авиокосмическа компания, с която Аксиом спейс има споразумение да провежда мисиите си.

Аксиом няма да каже колко струват билетите за пътниците за планираната 10-дневна мисия, но преди време компанията беше посочила цена на билета от 55 млн. долара за всеки.

Постижение за Саудитска Арабия

Барнауи и ал-Карни са първите граждани на Саудитска Арабия, които политат в космоса от почти 40 години насам.

Мисията е част от „Визия 2030“ на Саудитска Арабия – програма за реформи, която цели да намали зависимостта на страната от петрола и да създаде работни места за младите саудитци.

През 2018 г. Саудитска Арабия създаде Саудитската космическа комисия, а миналата година стартира програма за изпращане на астронавти в космоса.

Историята на Кралството в космоса датира от 1985 г., когато принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, пилот от военновъздушните сили, участва в организирано от САЩ космическо пътешествие.

През последните години арабският регион прави нововъведения в този сектор.

През 2019 г. Хаззаа ал-Мансури от ОАЕ стана първият арабин, достигнал до Международната комсическа станция. Мисията на Барнауи и ал-Карни, обаче, направи Саудитска Арабия първата нация в света, която има двама астронавти на борда на станцията и същевременно не е част от международното партньорство, което изгражда и поддържа МКС.

Участието на саудитска жена в мисията е опит на Кралството да се разграничи от консервативния си имидж по отношение правата на жените. Само преди няколко години, след дълга борба, жените в Саудитска Арабия получиха право да шофират. Все още обаче техният социален статус се основава на ислямския принцип за „киуама“ или полова субординация на жената спрямо мъжа. Mъжът се счита за настойник на жената, включително и по отношение на това дали тя ще може да си закупи автомобил и да си изкара документ за управление на кола.

За саудитските астронавти

За мен е голямо удоволствие и чест да бъда първата жена астронавт от Саудитска Арабия и изобщо в региона

-каза Барнауи пред репортери на неотдавнашна пресконференция.

Барнауи има магистърска степен по биомедицински науки и също е научен лаборант с деветгодишен опит в областта на изследванията на рака на гърдата и раковите стволови клетки. Ал-Карни е завършил бакалавърска степен по аерокосмически науки във Военновъздушната академия „Крал Фейсал“. Той също така е капитан от Военновъздушните сили и има 12-годишен опит в пилотирането на изтребители.

По време на мисията си те ще проведат 20 експеримента, включително изследвания за предотвратяване на рака и проучване за това как да се генерира изкуствен дъжд в бъдещите човешки селища на Луната и Марс. (Вж. повече)

Няколко часа преди да излети, Барнауи сподели:
„Честно казано, чувствам се така, сякаш представлявам амбициите на всички саудитци, на всички жени, а също и на всички изследователи“.

 

 

Източници: Al Jazeera, Euronews, Al Arabiya

Автор: Мая Ана Антова