Артефакти от Златната епоха в Тимбукту пред унищожение

0
1019

Mali-Tumbuktu_160341300

По време на военните действия, развиващи се в Мали Али Имам Бен Есауити успя да спаси ръкописи, оцелели стотици години в древния град Тимбукту, в местна джамия от 14 век. Той грижливо пакетирал 8000-те свитъка в щайги и тихо ги отнесъл в бункер на неизвестно място.

Град Тимбукту е известен като града на 333-те светии, позовавайки се на суфиите проповедници и учени, които са почитани от мюсюлманите тук. През вековете градът е процъфтявал като намиращ се на кръстопът: от една страна, пътят на керваните, минаващ отдясно на  Сахара, донасящ сол, подправки и платове от север и от друга, този от река Нигер, носещ роби и злато от Западна Африка. Търговците носели книги, а местните писари ги запазвали живи, предавайки ги от ръка на ръка. Тези ръкописи обхващат широка гама от човешкото познание – ислямска философия и право, разбира се, но както и медицина, ботаника и астрономия.

„Тези ръкописи, те не са само за нас в Тимбукту“, казва г-н Есауити. „Те принадлежат на цялото човечество. Наш дълг е да ги спасим“. Неговите думи са в отговор на ужасните загуби за богатото историческо наследство на Тимбукту, понесени след нахлуването в града на ислямските бунтовници. Примери са подпалването на десетки древни ръкописи, намиращи се института ,,Ахмед баба”, най-голямата и най-важна градска библиотека и поругаването на гробовете на светиите.

При посещението си в града след прогонването на бунтовниците Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, придружавайки френския президент Франсоа Оланд заяви „Ние ще възстановим мавзолея възможно най-скоро. Имаме планове, ние сме в състояние да го направим. Смятаме, че това е важно за бъдещето на хората в Мали за тяхното достойнство и тяхната гордост. Това е запис на златните векове на империята на Мали. Ако позволя това да изчезне, това би било престъпление срещу цялото човечество.“

Културни артефакти в Тимбукту – чието население от около 50 000 се е свило с оглед на най-новите проблеми – са изправени пред много опасности през вековете. Суров климат, термити и опустошенията на времето са дали своето отражение, заедно с многократните нашествия от императорите сонгхай, номадски бандити, марокански принцове и Франция. И все пак много от античните предмети са издържали.

Тяхното оцеляване е свидетелство за навика на семействата на Тимбукту за скриване на техните ценни реликви, когато опасността е близо, погребвайки ги дълбоко в пустинята.
Семейството на Конате Алфа е имало колекция от около 3000 ръкописа за поколения напред, и когато ислямистките бунтовници пристигат г-н Алфа свикал семейна среща.

„Трябва да намерим начин да гарантираме тези ръкописи“, казал той на братята си и баща си.

Линкове за информацията и снимката:

http://www.nytimes.com/2013/02/04/world/africa/saving-timbuktus-priceless-artifacts-from-militants-clutches.html

    http://www.independent.co.uk/incoming/article8478940.ece/ALTERNATES/w620/160341300.jpg

Previous articleВоенна операция в Нигерия
Next articleЕдин милион европейци искат ‘право на вода’
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.