Аржентина възрази срещу британско решение за територия от Антарктида

0
592

Външниятминистър на Аржентина връчи протестна нота на британския посланик в Буенос Айрес Джон Фрийман. Причината – решение за наименуване на територия от Антарктида на името на кралица Елизабет, което бе единодушно отхвърлено от аржентинския Сенат преди два дни. В нотата се оспорва това решение и се допълва, че „империалистичните амбиции на Великобритания се завръщат с практики от миналото“. Аржентина претендира за тази територия и за още няколко архипелага в Атлантическия океан, включително за Фолклъндските о-ви, наричани от аржентинците Малвински.

От своя страна, британският министър-председател Дейвид Камерън, подкани жителите на Фолклъндски о-ви да използват предстоящия през март референдум, за да изпратят „ясно съобщение“ към международната общност за желания от тях статус на родната им земя. Островите са разположени в Южния Атлантик на около 500 км от бреговете на Аржентина, но след войната от 1982 г. са отвъдморска територия на Великобритания.

Източник:

SHARE
Previous articleСеверна Корея изстреля ракета
Next articleЛатиноамериканските държави – най-щастливите в света
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS