Председателят на АСЕАН призовава за единство на фона на раздора в Мианмар

0
121
Flag of Association of SouthEast Asian Nations (ASEAN)

Председателят на АСЕАН в Индонезия подчерта важността на единството на регионалния блок.  Неговите външни министри започнаха разговори, които се очаква да засегнат трънливия въпрос за управляващите генерали на Мианмар.

Срещата на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия в Джакарта се случва, когато нарастват съмненията относно нейната ефективност в спарването с кървавия конфликт в Мианмар.

Министърът на външните работи на Индонезия, Ретно Марсуди не спомена директно Мианмар във встъпителните си бележки на пленарната сесия. Въпреки това каза, че АСЕАН „може да има тежест само ако има доверие“.

„Нямаме друг избор, освен да покажем, че АСЕАН може да се ориентира в регионалната и глобалната динамика и да продължи да внушава парадигмата на сътрудничество“, каза тя.

„Можем да постигнем това само ако запазим единството и централната роля на АСЕАН.“

Мианмар е обхванат от безредици, откакто военните завзеха властта в началото на 2021 г., преди да започнат яростни репресии срещу продемократичните опоненти, което доведе до формирането на въоръжено съпротивително движение и засилване на конфликта.

АСЕАН забрани на хунтата да участва в срещите на високо ниво. Причината е в неспазването на  ангажимента към „Консенсусът от пет точки“, договорен преди две години, който включва прекратяване на военните действия.

Индонезия се опита да започне мирени преговори като ангажира ключови страни. Тези усилия обаче се оказаха напразни поради намесата на Тайланд. Тайланд свика собствена среща на върха, за да обсъди повторното сътрудничество с генералите. Този ход бе широко критикуван като подкопаващ умиротворителната работата на Джакарта.

На въпросната среща обаче присъстват само външните министри на Тайланд, Мианмар и Лаос.

Правозащитни групи и  експерти на ООН обвиниха военните на Мианмар в извършване на зверства срещу цивилни.

Ръководителят на ООН по правата на човека, Фолкер Тюрк наскоро призова Съвета за сигурност на ООН да отнесе ескалиращото насилие до Международния наказателен съд. Освен това, той призова замесените страни да спрат доставката на оръжия.

Превод: Вероника Средкова

Източник: Reuters