Поне 34 журналисти са убити във войната между Израел и Палестина

0
204

Никоя друга война през 21-ви век не е започвала по толкова смъртоносен за репортерите начин. Според Комитета за защита на журналистите (КЗЖ) броят на журналистите, убити във войната между Израел и Палестина за три седмици, вече надхвърля този на журналистите, изгубили живота си в Украйна за година и половина след нахлуването на Русия.

 

Конфликтът между Израел и Палестина е отнел живота на 34 журналисти, включително 25 палестинци, се посочва в изявление, публикувано в сряда от Комитета за защита на журналистите.

Според първоначалните проучвания на КЗЖ от началото на октомври насам са загинали над 7000 души от всички страни на конфликта. ,,Журналистите, които отразяват боевете в Газа, са изправени пред изключително високи рискове поради израелската сухопътна инвазия, унищожителните въздушни удари, затруднените комуникации и широко разпространените прекъсвания на електрозахранването.“

The watchdog разследва и непотвърдени съобщения за други журналисти, които са били убити, изчезнали, задържани, наранени или заплашвани.

Също в сряда ,,Ал Джазира“ съобщи, че един от нейните репортери в Газа, Уаел Дахдух, е загубил членове на семейството си при израелските удари. ,,Съпругата, синът и дъщерята на журналиста-ветеран от ,,Ал Джазира“ Уаел Дахдух бяха убити при израелски въздушен удар, насочен към къщата, в която са избягали. Уаел получи новината, докато отразяваше в ефир непрестанните израелски удари по Газа“, написа арабо-американския журналист Моауад в X.  Той сподели и видеоклип, който описва „момента“, в който Дахдух научава за убийството на членовете на семейството си. В друго видео, споделено също от Моауад, Дадух е видимо разтърсен и плаче, докато е придружаван от колеги в болница.

Шериф Мансур, координатор на програмата на КЗЖ за Близкия изток и Северна Африка, подчерта, че ,,журналистите са цивилни лица, които вършат важна работа по време на криза и не трябва да стават мишена на враждуващите страни“.

Източник: Al-Monitor

Превод: Цветелина П. Михайлова