Бан Ки-Мун изрази съболезнованията си, след катастрофата на индонезийския самолет

0
955
UN Photo/Paulo Filgueiras

UN Photo/Paulo Filgueiras
UN Photo/Paulo Filgueiras

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, изрази своите „искрени съболезнования“ на семействата на членовете на екипажа и пътниците  на разбилия се самолет QZ8501 на AirAsia, като възстановителните усилия продължават, на фона на тежките условия в Яванско море.

В изявление, разпространено на 31.12.2014 г., говорител на ООН, заяви, че Бан Ки-Мун следвал „отблизо“ развитието на усилията по спасяване, както и аварийните екипи, работили за възстановяването на отломките на самолета и телата на 162 пътници и екипаж, които са били на борда на самолета.

Генералният секретар, продължава изявлението, изказал съболезнованията си и към „правителствата и народите на техни родни страни, особено Индонезия, която претърпя най-голямата загуба“ и благодари на „тези правителства, които се присъединили към търсенето на изчезналия самолет, за бързия им отговор.“

Полет QZ8501 на AirAsia изчезна от радарите на 28.12.2014 г., при пътуването му от Сурабая, Индонезия към Сингапур. Екипи за реагиране са локализирали отломки от самолета в района на Яванско море, но усилията им за активизиране, били осуетени от лошото време, според докладите.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова