Бан Ки-Мун: Климатичната конференция в Перу, като основа на климатично споразумение

1
1161
615595Lima_BanKimoon
UN Photo/Mark Garten

Като отправи своя призив за действия, по време на 20-та сесия на Конференцията на страните (СОР 20) по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (UNFCCC) В Лима, Перу, Бан Ки-Мун подчерта, че абсолютното и пълно преодоляване на последиците от климатичните промени, предизвикани от човешката дейност, изискват трансформация – а не търсене на отговори в стари споразумения и ангажименти.

Генералният секретар на ООН отправи своето послание за „надежда и спешни действия“, призова за повишаване на световните усилия. Бан Ки-Мун предупреди, че „колективни действия не съвпадат с общите ни отговорности“.

Конференцията, която стартира на 1 декември и завършва този петък, обединява 196 страни по UNFCCC, която включва и Протокола от Киото от 1997 г., в опит да състави нов универсален договор, който да влезе в сила до 2020 г. Бан Ки-Мун заяви, че има искания към всички страни.

„Първо, трябва да съставим тук, в Лима, добре структурирано и съгласувано предложение на текста за споразумението, което да бъде прието през 2015 г. То трябва да дава ясна и стабилна основа за предстоящите преговори в Париж,“ добави Бан Ки-Мун, като подчерта значението на общото разбиране за обхвата и състоянието на Национално планирани вноски (INDCs). Генералният секретар призова развитите стани, със стабилни икономики, да предоставят своите INDCs, в първото тримесечие на 2015 г.

Бан Ки-Мун продължи посланието си, като призова за осезаем напредък в затвърдяването режима на климатично финансиране, включително капитализация на Зеления климатичен фонд (GCF), както и използването на частно финансиране.

„Зеленият климатичен фонд трябва да изпълни обещанието си, а именно да балансира подкрепата за приспособяване и смекчаване. Работата по загубите и повредите, трябва да бъде ускорена, а ние трябва да определим Националните планове за адаптация на развитите страни, като се обединим за тяхното финансиране и изпълнение.“

Бан Ки-Мун подчерта значението на партньорствата, като призова правителствата да поемат щафетата и да работят по създаването на работни рамки. Създаването на здрави, устойчиви и стабилни общества, адаптиращи се към климатичните промени, е един от основните приоритети, при съставянето на дневния ред за развитие, за периода след 2015 г.

Председателят на Общото събрание на ООН, Сам Кутеса, подкрепи думите на Генералния секретар, като предупреди, че светът се движи към повратна точка. „Без незабавни действия и съгласувани усилия, ще бъде невъзможно за сегашните и бъдещите поколения, да постигнат устойчиво бъдеще.“

Очакванията са високи и времето оказва своя натиск, тези очаквания да бъдат изпълнени. Ето защо Сам Кутеса насрочи среща на високо равнище, по въпросите на климатичните промени, за 29 юни 2015 г., в Ню Йорк. Датата е избрана, тъй като ще точно по средата, между настоящата СОР 20 в Лима и предстоящата СОР 21 в Париж.

С големи очаквания е и Кристина Фигерас, Изпълнителе секретар на UNFCCC, която заяви, че е дошло времето да оставим „частичната промяна“ зад нас и да насочим света към „дълбока и фундаментална трансформация“. „Никога досега не сме имали такава възможност, никога досега не сме имали такава спешна нужда от трансформация.“

„Амбициозните решения, водещи до амбициозни действия относно климатичните промени, ще преобразят възможностите за растеж; ще спомогнат за опазването на ресурсите, вместо изчерпването им…,“ добави г-жа Фигерас.

„Тук, в Лима, трябва да засеем семената на една нова, глобална конструкция на висококачествен растеж, основаващ се на несравнимо сътрудничество и преодоляване на всички досегашни различия,“ заяви г-жа Фигерас.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

 

Още публикации по темата:

„Климатична конференция, Перу: Председателят на Общото събрание призовава за климатични промени“

“Доклад на ООН: Нужни са повече средства за адаптиране към климатичните промени”

“Климатичната конференция в Лима с устойчиви идеи”

“ООН: Преговорите в Лима – “трамплин” за постигането на универсален договор”

Comments are closed.