Бан Ки-Мун на посещение в Република Корея: „Образованието е ключът към световен мир и стабилност“

0
863

SG meeting with Narendra Modi, PM of India, at the Hilton Hotel in Seoul, Korea.

UN Photo/Evan Schneider

18 Май 2015 г. – Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун посети родната си Република Корея за пръв път от две години насам, за да присъства на серия от международни събития, включително на Световния форум за образование в град Инчеон, организиран съвместно от ЮНЕСКО и Корейското Правителство.

„Образованието стои на върха на глобалната агенда за мира, стабилността и развитието в света. По време на Световния форум за образование, корейското правителство, Организацията за Обединените нации, както и световни лидери по образование ще обсъдят как образованието ще доведе до световен мир и развитие.“ – поясни Генералният секретар на ООН.

Той също така отбеляза, че ще присъства на редица други събития на ООН –Глобалния договор на ООН и Инициативата на ООН за академично въздействие (UNAI), както и събития, насочени към улесняване на дискусия за регионалния мир и развитие на информационните и комуникационни технологии.

Петдневното посещение на Бан Ки-Мун в Южна Корея се сътои в особено благоприятен омент, тъй като, както ООН, така и азиатската държава се подготвят за отбелязване на 70-тите им годишнини.

Той добави, че ще присъства на празничното събитие по случай юбилея на ООН, но и ще удостои с внимание призива на президента Пак Към Хе да обсъдят „как да се постигне мир на Корейския полуостров и как Република Корея може да допринесе за световния мир, стабилност и развитие.“

Същевременно Генералният секретар планува да се срещне с министър-председателя Чун Хон Уон, външен министър Юн Бьон-се, както и с други лидери от Народното събрание, за да обсъдят отношенията на сътрудничеството между Република Корея и ООН.

Източник: UN News Centre

Изготвил: Лия Савова