Бан Ки-Мун назначи Фарид Зариф за Специален представител на ООН за Либерия

0
1237

632030Farid_Zarif

UN Photo/Loey Felipe

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, обяви назначаването на Фарид Зариф, Афганистан, като негов Специален представител за Либерия и ръководител на Мисията на ООН в страната, известна като UNMIL.

Към момента Специален представител и ръководител на Временната административна мисия на ООН в Косово (UNMIK), г-н Зариф има богат опит в дипломатическите и международните отношения и в дейността на ООН, след като е заемал различни позиции в и извън Афганистан.

След като е заемал поста на постоянен представител на страната си в ООН в Ню Йорк (1981–1987), той става заместник-министър на външните работи (1987–1989) и президентски съветник по международните въпроси (1989–1991).

След като се присъединява към ООН през 1993 г., Зариф служи в седалището на Организацията в Ню Йорк, както и в политически, хуманитарни и мироопазващи операции в Еритрея, Либерия, Южна Африка, Ирак и Судан в различни капацитети.

Той също така служи като директор на отдела за Европа и Латинска Америка в службата за операции, разделението за мироопазващи операции (2010-2011).

В UNMIL, господин Зариф ще заеме поста на Карин Ландгрен от Швеция.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова