Бан Ки-Мун назначи нов ръководител на Мисията на ООН в Ирак

0
793
561539Kubis_Iraq
UN Photo/Amanda Voisard

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, назначи Ян Кубиш от Словакия, като Специален представител за Ирак.

В новата си роля, г-н Кубиш, който бе начело на Мисията на ООН в Афганистан, ще служи като ръководител на Мисията на ООН за подпомагане на Ирак (UNAMI), на мястото на Николай Младенов от България.

Говорителят на генералния секретар, заяви, че Бан Ки-Мун е благодарен на г-н Младенов за неговата „отдаденост и лидерство в Мисията на ООН“ и му благодари за действията в „едно от най-предизвикателните работни места на ООН, особено в момент на значимото развитие от гледна точка на политиката и сигурността за страната“.

Г-н Младенов бе назначен за нов Специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес – роля, в която, наред с други неща, ще контролира изпълнението на текущите усилия на ООН за възстановяване в Газа, където хиляди хора търсят достъп до строителни материали за спешни ремонти на домовете си, след конфликта в опустошения от войната анклав, миналото лято.

Според говорител на ООН, г-н Кубиш ще допринесе за новата си роля в Ирак, с няколко години опит в дипломацията, външната политика на сигурност, както и международни икономически отношения, с опита си като изпълнителния секретар на Икономическата комисия за Европа на ООН и министър на външните работи на Словакия.

На фона на продължаващите боеве между правителствените сили и Ислямската държава в Ирак и Леванта (ISIL) и продължаващите сектантски напрежения в обществото, страната от Близкия изток е изправена пред период на огромни предизвикателства, по отношение на мира и сигурността.

Около 5,2 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ, от които 2,25 милиона са разселени, а 235 000 са бежанци от Сирия, като населението на кюрдистанския регион се увеличава с 30% заради наплива.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова