Бан Ки-Мун осъди нападенията в Копенхаген

0
790
13-11-2013-Bankimoon3
UN Photo

Като осъди атаките от този уикенд, насочени срещу свободата на изразяване, инцидента край синагога в Копенхаген, Дания, Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, подчерта, че няма оправдание за нападения срещу цивилни граждани и отново потвърди необходимостта от световна позиция за толерантност и свобода на словото.

В изявление, публикувано от неговия говорител в Ню Йорк, Бан Ки-Мун осъди остро нападенията в Копенхаген, които се проведоха на 14 и 15 февруари 2015 г., съответно.

Според съобщения в медиите, първата от двете стрелби е настъпила в събота вечерта (14.02.), когато въоръжен мъж нападнал културен център, по време на дискусия за свободното изразяване. По-късно стрелецът стрелял, близо до синагога, преди да бъде проследен и убит от полицията. Според сведенията, двама цивилни са загинали при атентатите в събота и в неделя. Петима полицейски служители бяха ранени, според датските власти.

В изказването си, Генералният секретар заяви, че мислите му са с жертвите и техните семейства, и че ООН стои в знак на солидарност с народа и властите на Дания.

„Генералният секретар отново потвърждава, че няма оправдание за нападения срещу цивилни граждани и отново подчертава необходимостта да предприемем силна позиция за свободата на словото и толерантност“, се казва още в изказването, като се подчертава, че няма място за антисемитизъм или друга форма на расова, етническа или религиозна дискриминация в днешния свят.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова