Бан Ки-Мун осъди унищожаването на селища в Дарфур

0
748
01-29-2015Golo_Darfur
Снимка: UNAMID/Albert González Farran

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, осъди въздушните бомбардировки и унищожаването на селища в местността Голо, Централен Дарфур, и изрази загрижеността си от влошаването положението със сигурността, което доведе до разселването на хиляди цивилни.

„Генералният секретар е дълбоко загрижен от влошаването на ситуацията в Дарфур, след съобщения за ескалация на военните действия между правителството на Судан и дарфурските въоръжени движения в Централен Дарфур, разселили 36 000 цивилни,“ се казва в изявление, публикувано от говорител на ООН.

Бан Ки-Мун призова правителството и въоръжените движения да упражнят максимална сдържаност, своевременно, и да поемат изцяло своята отговорност, за да се предотвратят по-нататъшното разселване и страданията на цивилното население, и да се започне диалог за постигане на политическо решение на конфликта в Дарфур.

Генералният секретар призова страните в конфликта да си сътрудничат с Мисията на ООН и Африканския съюз в Дарфур (UNAMID) и хуманитарните партньори, в усилията за защита и оказване на помощ на цивилното население в Дарфур.

Според изчисления на ООН, броят на хората, прогонени от конфликта се е увеличил до над 430 000 от началото на 2014 г., като близо 300 000 остават разселени, в допълнение към повече от два милиона дългосрочно вътрешно разселени лица (IPDs).

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова