Бан Ки-Мун подкрепи стъпките, предприети за помирение в Мали

0
905
03-06-2015MINUSMA_Troops
Снимка: MINUSMA/Marco Dormino

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, приветства постигнатия напредък в създаването на приобщаващ мир в Мали, в усилията за разрешаване на продължаващата криза в страната.

В изявление, разпространено в края на миналата седмица, говорител на Бан Ки-Мун, заяви, че Генералният секретар приветства малийските заинтересовани страни за „напредъка, постигнат до момента“ и изрази своята благодарност на Алжир, за ръководенето на мирния процес, както и членове на международната общност за техните „специални усилия в подкрепа на разрешаването на конфликта“.

„С парафирането на 1 март в Алжир, на проект на споразумението за мир и помирение в Мали, от правителството на Мали и Платформената коалиция от въоръжени групи, е важна стъпка напред“, се казва в изявлението. „Политическата воля и ангажираността на всички малийски страни е от съществено значение за устойчивия мир“.

Правителството в Мали се стреми да възстанови своята стабилност , след поредица от неуспехи, от началото на 2012 г., включително и военен преврат, нови сражения между правителствените сили и бунтовници Туарег и изземването на северната територия от радикални ислямисти.

През голяма част от това време, северната част на Мали остава неспокойна, а в последните месеци, Мисията на ООН и „сините каски“ са подложени на повторни насилствени атаки.

В допълнение, страната бе жертва на редица хуманитарни кризи. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) отбеляза, че в пика на кризата, повече от 500 000 души са напуснали северната част на Мали, за да потърсят убежище в южната част на страната или в съседните страни. Въпреки че почти 400 000 вече са се върнали, те продължават да се изправят пред предизвикателства в повторно започване на живота си, като общностите са станали по-уязвими, поминъкът се е влошил и социалните услуги функционират само частично, особено в селските райони.

Отново в края на миналата седмица, Генералният секретар обяви назначаването на генерал-майор Майкъл Лолесгард от Дания, за нов командващ на силите на MINUSMA. Той ще заеме поста на генерал-майор Жан Боско Казура от Руанда, на когото Бан Ки-Мун изрази благодарност за неговата „посветена и образцова служба по време на своя мандат“. Майкъл Лолесгард ще допринесе за новата си роля с 30 години национален и международен опит, включително мисии в операции по поддържането на мира на Балканите и Ирак.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Повече по темата: „Мисията на ООН приветства стъпките, предприети за помирение в Мали“