Бан Ки-Мун похвали мерките за прекратяване на конфликта в Южен Судан

0
969
04-16-2014Bentiu_SouthSudan
Снимка: UNMISS/Mihad Abdallah

Хора, принудени да бягат от насилието в Бентиу.

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, приветства мерките, приети от групата африкански държави, които работят заедно, за да прекратят нарастващото напрежение в Южен Судан. Бан Ки-Мун допълни още, че се надява бързо да се възстанови мирът, в младата държава.

„Генералният секретар поздравява силната позиция, приета от [Междуправителствената организация за развитие] (IGAD) държавните глави, относно конфликта в Южен Судан, която е и в интерес на народа на Южен Судан,“ се казва в изявление Стефан Дуджаррик, говорител на ООН.

Южен Судан бе изправен многократно пред особено големи пристъпи на насилие, особено през последните няколко месеца. Такъв случай бе атаката над базата на ООН в Бентиу, като вследствие на пожара,, загина едно дете. Междувременно предварителна атака стана причина, стотици хора да загубят домовете си и да търсят подслон при близкото летище. Около 340 цивилни получиха подслон, заради войските от Мисията на ООН в Южен Судан (UNMISS), като след това бяха ескортирани на безопасно място.

В своето изказване Бан Ки-Мун заяви, че е бил „насърчен“ от работата на IGAD – група от осем източноафрикански държави, включително и правителства от региона на Африканския рог (Сомалийския полуостров) и долината на р. Нил – и намерението на южносуданските политически партии, да прекратят военните действия веднага и да постигнат споразумение за разделяне на властта, в 15-дневен срок.

„Генералният секретар се надява, че партиите ще спазят ангажимента си за мир и ще поставят основите на диалог, за да се постигне всеобхватно мирно споразумение, което разглежда корените на конфликта в Южен Судан,“ твърди се още в изявлението.

Политическата борба между президента, Салва Кийр, и бившия му заместник, Риек Мачар, започна в средата на декември 2013 г. Впоследствие конфликтът нарасна и принуди почти 100 000 цивилни да търсят помощ в базите на ООН, из цялата страна. Кризата изсели почти 1,5 милиона души и изложи над 7 милиона души, на риск от глад и болести.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова