Бан Ки-Мун приветства подновяването на преговорите в Йемен

0
921
01-07-2015Sanaa_Yemen
Снимка: UNDP Yemen

Вчера (08.02.), Генералният секретар приветства съобщението, че преговорите в Йемен, с подкрепата на ООН, ще бъдат отново подновени днес (09.02.).

Според изявление, публикувано от говорителя на Генералния секретар, специаленият съветник на Бан Ки-Мун за Йемен, Джамал Беномар, ще обедини различните политически партии и избирателни райони, в дискусия, на която да обсъдят как мирно да се направлява Йемен, през текущия период на предизвикателства.

„Генералният секретар отново изразява пълната ангажираност на ООН, за подпомагане на йеменския народ, при намирането на консенсусно решение на настоящата политическа безизходица“, се казва в изявлението. „Бан Ки-Мун призова всички страни да се спомогнат за завършването на политическия преход, както е заложено в Механизма за прилагането на инициативата на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, според резултатите от Националната конференция за диалог и Споразумението за мир и национално партньорство“.

Ръководителят на ООН призова всички страни да преговарят добросъвестно и в духа на компромиса, като призова и всички страни да си сътрудничат с неговия специален съветник за Йемен, г-н Беномар, който се радва на пълната му подкрепа.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова