Бан Ки-Мун приветства предложението на Южна Корея за диалог с КНДР

1
1228
Снимка: UN

586351Assembly_Banki (1)
UN Photo/Paulo Filgueiras

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, приветства предложението на правителството на Република Корея (РК – южна), да се даде тласък на диалога на високо равнище с Корейската народно-демократична република (КНДР – северна), в опит „да размрази“ отношенията между двете страни.

В изявление, публикувано вчера (29.12.) от говорителя му, Бан Ки-Мун поздрави стъпката към междукореиски обмен, като добави, че „искрено се надява“ властите на КНДР „да обмислят сериозно предложението и да се ангажират с диалог“.

„Генералният секретар отново изразява убеждението си, че подновеният ангажимент и диалог, е единственият път напред за изграждане на доверие и насърчаване на междукорейските отношения,“ продължава изявлението. „Той няма да пожали усилия, за да поддържа такъв значим ангажимент.“

Миналият месец, от КНДР пуснаха двама граждани на САЩ, Кенет Бей  и Матю Тод Милър, които бяха осъдени на трудов лагер в КНДР, след отделните им арести, съответно през ноември 2012 г. и април 2014 г.

В съобщение, публикувано след освобождението им, Бан Ки-Мун заяви, че това действие дава надежда за „положителен тласък“, след като международните страни работиха заедно, за да донесат мир на Корейския полуостров, особено след разговорите от октомври между двете Кореи, при които те се съгласиха да проведат още един кръг от преговори на високо равнище.

Срещата ще се състои през януари 2015 г., като един от основните въпроси, който ще бъде засегнат, е обединяването на семействата, разделени от Корейската война (1950-1953 г.).

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.