Бан Ки-Мун приветства решението на Куба и САЩ за възстановяване на отношенията им

0
872
609302Cuba_Embargo
Електронното гласуване на Общото събрание на ООН, от 28 октомври 2014 г., за резолюция, призоваваща за прекратяване на икономическото, търговското и финансовото ембарго на САЩ срещу Куба. UN Photo/Loey Felipe

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, приветства вчерашната „много важна стъпка“, предприета от лидерите на САЩ и Куба, за нормализиране на отношенията между двете страни.

Президентът на САЩ, Барак Обама, и президентът на Куба, Раул Кастро, се споразумяха, в рамките на телефонен разговор, да оставят в миналото десетилетия на враждебност. Според съобщения в медиите, като част от сделката, договаряна в продължение на 18 месеца, САЩ ще възстанови пълните си дипломатически отношения с Куба и ще открие посолство в Хавана, за първи път от над 50 години, след освобождаването на американския хуманитарен работник, Алън Грос, задържан в Куба за около 5 години.

„Тази новина определено е положителна,“ заяви Бан Ки-Мун, по време на годишната конференция на ООН, проведена в седалището на организацията.

„Бих искал да благодаря на президента на САЩ, Барак Обама, както и на президента Раул Кастро, за предприемането на тази много важна стъпка към нормализиране на техните отношения.“

Генералният секретар, който заяви, че е бил информиран предварително за споразумението, от правителството на САЩ, се надява, че вчерашното изявление ще помогне за по-нататъшното разширяване на обмена между двете страни.

„Организацията на обединените нации е готова да помогне и на двете страни, за да култивират своите добросъседски отношения.“

За 23-та поредна година, Общото събрание на ООН прие резолюции, призоваващи за прекратяване на икономическото, търговското и финансовото ембарго на САЩ спрямо Куба. Докато при  обявяването на вчерашното споразумение, не се споменаха промени по отношение на ембаргото, г-н Обама изрази готовност за обсъждане отменянето на санкциите.

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова