Бан Ки-Мун приветства решението за отлагането на иракските плащания към Кувейт

0
911
11-11-2014Iraq_Syria
Разселено младо иракско момче в северната част на страната, използва само едно одеяло, за да се предпази от студа, докато навън бушува буря, в наполовина построената къща, в която той и семейството му са намерили убежище. Снимка: UNHCR/D. Nahr

Ирак няма да бъдат задължени да депозират 5% от петролните си постъпления във фонд, създаден от Организацията на обединените нации, чрез който изплащат репарации на Кувейт, за нахлуването си от 1991-91 и последвалата окупация на Кувейт. Това решение бе приветствано от Генералния секретар на ООН, Бан Ки-Мун, в светлината на „тежката сигурност и хуманитарната криза,“ с която се сблъсква иракския народ.

„Отбелязвайки изключително трудните обстоятелства около сигурността в Ирак и необичайните бюджетни предизвикателства, свързани с противопоставянето на този проблем,“ Управителният съвет на Комисията на ООН за обезщетения (UNCC)взе решение, миналия четвъртък, да отложи задължението на Ирак, да депозира 5% от петролните приходи в т. нар. компенсационен фонд, до 1 януари 2016 г.

Настоящата сесия се проведе в отговор на искането, от страна на правителството на Ирак, като Управителният съвет се съгласи с временното отлагане на изискването, съгласно Резолюция 1956 (2010) на Съвета за сигурност.

Комисията е създадена през 1991 г., като помощен орган на Съвета за сигурност на ООН, с мандат за обработване на искове и репарации за нанесените загуби и щети, претърпени като пряк резултат, от незаконното нахлуване на Ирак и окупацията на Кувейт, за около седем месеца.

Генералният секретар приветства решението и отбеляза, че е „особено благодарен“ на правителството на Кувейт, за подкрепата при приемането на иракската молба.

„Генералният секретар изразява силната си солидарност с правителството и народа на Ирак, които в момента са изправени пред тежки проблеми със сигурността и хуманитарна криза,“ се казва в изявление, публикувано от говорителя на Бан Ки-Мун. „Генералният секретар насърчава международната общност, включително и страните в региона, за допълнително разширяване на сътрудничеството и подкрепата на Ирак, в това време на предизвикателства.“

Комисията за обезщетенията е получила около 2.7 милиона искания. Общата стойност на тези искове (т. е. предявената от ищците сума) възлиза на около 352.50 милиарда долара. 97 правителства са предявили искове от името на своите граждани, дружества и от тях самите, както и 13 служби на 13 международни организации, които са подали искове от името на отделни лица, които не са в състояние да предявят своите искове, чрез правителство.

Към днешна дата, Комисията е  предоставила почти 48 милиарда долара за разпределение на спечелилите искове, във всички категории. Средствата за изплащане на обезщетения са изготвени от фонда.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова