Бан Ки-Мун призова за обезопасяване, след като Палестина прекрати сътрудничеството си за сигурност с Израел

0
1223
10-29-2014Harvesting_Olives
Снимка: UNRWA Archives/Alaa Ghosheh

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, изрази загриженост във връзка с решението от 5 март 2015 г. на Централния съвет на Организацията за освобождение на Палестина (PLO) да прекрати всички форми на координация по сигурността с Израел.

Изпълнителният комитет на ООП ще изготви доклад за изпълнението на настоящото решение на Централния съвет на ООП до три месеца, което все още се осигурява „прозорец на възможностите“ за двете страни да предприемат необходимите действия, за да изпълнят задълженията си.

Генералният секретар призова двете страни да проявят максимална сдържаност и да „обърнат безполезния цикъл от действия и контрадействия“ и повтори призива си към Израел да възобнови прехвърлянето на данъчните приходи, законно дължими на Палестинската автономия, съгласно Протокола от Париж.

„При липса на ефективно международно участие, ситуацията може да се разплете още повече“, заяви Бан Ки-Мун, като спешно призова международната общност, включително Съвета за сигурност, да упражнят лидерство и да помогнат за създаването на условия за договарянето на окончателно мирно споразумение.

Подобно споразумение ще трябва да сложи край на израелската окупация и да реализира създаването на жизнеспособна палестинска държава, която да живее в мир и сигурност, редом с Израел, добави той.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова