Бан Ки-Мун призовава за глобална борба срещу младежката безработица

0
840

06-18-ILO

Снимка: ILO / Marcel Crozet

Бан Ки-Мун на посещение на Международната организация на труда в Женева.

Бан Ки-Мун, генерален секретар на ООН, призова правителствата да инвестират повече средства в инициативи за младежка заетост, насърчавайки предоставянето на безопасни и здравословни условия на труд за всички.

„Твърдо вярвам, че заетостта и осигуряването на достойни условия на труд са изключително важни за младите хора. В момента сме изправени пред голямо предизвикателство, защото безработицата се превърна в епидемия”, заявява генералният секретар по време на среща на Международната организация на труда в Женева.

Отправяйки поглед в глобален мащаб статистиката посочва, че половината от младите хора са или безработни, или заемат нископлатена позиция. Половината от общото население на планетата са хора под двадесет и пет годишна възраст, като почти 90 % от тях са от развиващите се страни. „Точно тези млади хора притежават потенциал за развитие и са ценен човешки ресурс”, допълва Бан Ки-Мун.

Генералният секретар на ООН горещо призова членовете на синдикатите, работодателските организации, както и тези на частния сектор да дадат възможност на младите хора за работа в посочените институции. В заявлението си той подчертава, че именно синдикатите играят ключова роля в насърчаване и защита на правата на младите работници.
„Вие сте най-мащабното поколение, което светът някога е виждал. Разчитам на Вашата енергия, лидерство и креативност, за да осъзнаете настъпващите световни промени и да се погрижите за тяхното преодоляване. ООН има желание да си сътрудничи с Вас, като се опита да осигури достойни работни места в бъдеще. Нека заедно работим за един по-добър свят за всички нас”, Бан Ки-Мун отправи своето послание към младите потърпевши от тежката ситуация.

По време на визитата си в Женева генералният секретар се срещна и с генералния секретар на Арабската лига Набил Елараби, за да дискутират кризата в Сирия. Теми на разговор бяха потушаването на конфликтите и търсенето на заместник на Лахдар Брахими, заемащ поста на специален представител на ООН и Арабската лига по въпросите за Сирия до 31 май тази година. Брахими подаде оставка, тъй като не видя възможности за прекратяване на гражданската война в страната.

Източник и снимка: UN News center

Изготвил: Илона Исаева