Бан Ки-Мун сформира независима комисия за разследване безредиците в Газа

0
1021
08-26-2014Gaza_UNICEF
Снимка: UNICEF/Eyad El Baba

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун, заяви, че ще образува вътрешно разследване, насочено към преразглеждането на „някои конкретни инциденти“ в сгради под опеката на ООН в ивицата Газа. Те са свързани с разразилият се конфликт между палетинските фракции и Израел през лятото.

По време на посещението си през миналия месец в опустошения от войната анклав*, Генералният секретар призова за щателно разследване на инциденти, в които съоръжения на ООН, включително училища, управлявани от агенция на ООН, отговаряща за палестинските бежанци (UNRWA), са претърпели удари, като резултатът е смъртта на невинни цивилни граждани и членове от екипа на ООН.

В изявление Бан Ки-Мун заяви, че е създал „вътрешна и независима“ комисия, която да преразгледа и разследва „редицата специфични инциденти, при които е имало смъртни случаи или наранявания, или са били унищожени помещения на Организацията на обединените нации. Ще бъдат разследвани и инциденти, при които са открити оръжия.“

Сраженията, които бушуваха в периода 8 юли-26 август, унищожиха цели квартали в Газа и станаха причина за изселването на почти една трета от населението. Насилието взе живота на повече от 2100 палестинци, включително над 500 деца, както и над 70 израелци. Повредени или унищожени бяха над 100 000 домове.

При посещението си в Газа миналия месец Бан Ки-Мун изрази ужаса си от степента на разрушенията.

Независимата комисия ще бъде ръководена от Патрик Камаерт от Холандия и ще включва Мария Вициен-Милбърн от Аржентина, Лий О‘Бриен от САЩ, Пиер Лемелин от Канада и К. С. Реди от Индия.

*анклав – земя, обкръжена от всички страни, с територия на чужда държава

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова