Барак Обама: До шест месеца ще направим реформа в имиграционната политика

0
839

barack_obama_immigration

Барак Обама: „Въпросът тук е не толкова технически, колкото политически“. Президентът на САЩ  заяви, че имиграционна реформа в САЩ може да бъде постигната в рамките на шест месеца, в интервю на испански език за телевизионния канал „Telemundo“.

В реч на Президента Обама тоз сподели, че реформата в имиграционната политика трябва да приключи през 2013 г. и ще направи „всичко“ за приключването й дори по-рано. Пречките за момента са по-скоро политически, отколкото технически, добави той. Коментарите идват ден, след като Обама подкрепи цялостна имиграционна реформа и след като група сенатори представиха подобен план в понеделник.

Анализаторите смятат, че акцентът върху имиграцията отразява нарастващото влияние на испаноговорящите избиратели в САЩ.

„Мога да гарантирам, че ще направя всичко, което мога за такава реформа „, каза Обама пред Telemundo, един от двата испано-езични канала в САЩ. Президентът каза също, че ще работи с всички политици, за да се постигне реформа, включително и с републиканския сенатор от Флорида –  Марко Рубио.

Планът на Обама бе представен в училище в Лас Вегас, Невада във вторник.  Но докато той приветства усилията на Сената – заедно с група от четири демократи и четирима републиканци – Президентът също така предупреди, че ако Конгресът не успее да предприеме действия по въпросите на имиграцията, Белият дом би могъл да напише свой закон и да настоява депутатите да гласуват за него.

Президентът пледира за основна ревизия на съществуващата правна имиграционна система, за добро осигуряване на американските граници, както и прокарването на пътека за придобиване на  гражданство.

източник:

фото: