Бедни Карибски острови продават гражданство

0
2843

Caribbean-Islands-Selling-Citizenship

Хади Мезави никога не е стъпвал на карибския остров Доминика, никога не е виждал тропическите й гори или черните пясъчни плажове. Но след инвестиция от 100 000 $ вече е един от най-новите граждани на Доминиканската република.

Без да излиза от дома си в Обединените арабски емирства, Палестинския мъж наскоро получи чисто нов Доминиканска паспорт след като допринесе с вливането на около 100000 $ в доминиканската хазна. „В началото бях малко притеснен, че може да е измама, но процесът премина доста гладко и лесно“. Сега, аз съм Доминиканец“, каза Мезави, който като много палестинци не е признаван в много държави като палестински гражданин. Това паспорт ще му  помогне за пътувания, свързани с работата му в бразилската компания за преработка на храни.

Сътресенията в Близкия изток и Северна Африка доведоха до вълна от интерес в програми, които позволяват на инвеститори да си купуват гражданство в страни по целия свят в замяна за принос към държавата или инвестиция. Повечето търсят втори паспорт за безпроблемно пътуване или като „ авариен изход“ в случай, че военните действия в родината им ескалират.

Никъде не е по-лесно или по-бързо да вземеш гражданство, отколкото в малките Източно-Карибски държави: Доминиканската република и Сейнт Китс и Невис.

Това е толкова процъфтяващ бизнес, че базирана в Дубай компания е закупила територия от четири квадратни мили (10 кв. км) в Сейнт Китс и Невис, където инвеститорите могат да купуват имоти и гражданство в същото време. В първата си фаза, около 375 акционери ще получат гражданство ако инвестират по $ 400,000 в проект, който се очаква да се включи 200-стаен хотел и мега-яхтено пристанище. Други ще получат паспорти за закупуване на един от 50 апартамента.

„Колкото повече военни действия се водят там, толкова повече политически проблеми ще има и толкова повече хора ще имат интерес да закупят имот тук“, каза Виктор Доче, управляващ директор на компания, която предлага апартаменти за продан в Сейнт Китс и Невис. Територията на държавата е повече от пет пъти по-малка от Столична община, а населението вече наброява около 73 000 жители (при 53 000 през 2005).

„Инвеститорска виза“ или гражданство се предлагат в много страни, включително САЩ, Канада, Великобритания и Австрия. Но страните от Карибския басейн предлагат бърз път към гражданство на много ниска цена. Целият процес, включително всички проверки, може да отнеме 90 дни в Сейнт Китс. И няма нужда някога да живееше на островите, или дори да бъде посетен.
Чужденците могат да кандидатстват за гражданство в Сейнт Китс с $ 250,000 дарение за фонд за пенсионираните захарни работници или с минимална инвестиция в недвижим имот от $ 400,000. Минималният принос в Доминиканската република е $ 100,000. От друга страна, програмата на САЩ позволява получаването на виза при: инвестиция в бизнес минимум от 1 млн. долара и осигуряване на работни места за най-малко 10 души, или $ 500,000 в слаборазвити икономически райони. Инвеститорът може да кандидатства за постоянно пребиваване след две години, и да кандидатства за гражданство след още пет. Търсенето в Канада е толкова голямо, че страната спря приемането на нови заявления през юли.

Притежател на паспорт Доминика могат да пътуват без виза в повече от 50 страни, докато Сейнт Китс паспортът предоставя безвизов режим на пътуване за 139 страни, включително всички от Европейския съюз. Това е голям проблем за хората в страни, от които е ограничено пътуване или чиито паспорти се третират с подозрение.

Критиците твърдят, че подобни програми нарушават целостта на националните паспорти и крият рискове за сигурността. Въпреки че не са известни случаи на терористи, които използват програмите, експерти казват, че тези програми крият подобна възможност.

фото:

източник: