Белият дом остана без ток

0
971

 

White_House
Снимка: Wikimedia Commons

Прекъсване в електроснабдяването удари Белия дом и голяма част от Вашингтон, блокирайки влакове, изпразвайки музеи и прекъсвайки захранването в правителствените сгради, включително сградата на Конгреса. Държавният департамент и Министерството на правосъдието също бяха засегнати, заедно с Университета в Мериленд и офиси на Световната банка.

От електро компанията Pepco Holdings Inc казаха, че прекъсването се дължи на падане на волтажа поради повреда по електропровода.

„Прекъсването в електроснабдяването засегна много части на града, засегна и Белия дом. Използвахме резервен генератор, а в момента отново имаме нормално захранване”, каза Джош Ърнест, говорител на Белия дом.

Дневният брифинг на Държавния департамент беше преустановен, след като тока спря. В сградата на Конгреса беше включен резервен генератор, който да поддържа работещи по-голяма част от осветлението и устройствата. От Министерството на вътрешната сигурност казаха в имейл, че няма причина да се смята, че това прекъсване е резултат от терористична дейност.

От компанията Pepco казаха, че екипите им поправят повредата по трасето южно от Вашингтон. Прекъсването беше концентрирано в централната част на града, където се намират много от правителствените офиси и сгради.

Робин Джонсън, говорител на отдела по вътрешна сигурност в окръг Колумбия, каза, че има спекулации, че експлозия в електроцентрала южно от Вашингтон е причинила пренапрежение, което е прекъснало електричеството.

Адмирал Бил Горнти, началник на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване и Американското северно командване, заяви на пресконференция в Пентагона, че е бил уведомен, че всички резервни системи са влезли в действие. Но той ще провери „дали те са се представили така, както са му съобщили”, каза той.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: Reuters, Independent