Папа Бенетикт XVI на посещение в Ливан

0
540

Папа Бенедикт XVI проведе литургия на открито в Бейрут, завършвайки тридневното си посещение в Ливан. Папската визита съвпадна с антиамерикански протести срещу филмът “The Innocence of Muslims” (Невинността на мюсюлманите), който разпали много искри в ислямската общност и доведе до смъртта на американският посланник в Либия.

В събота, папата се среща с ливанските политически лидери в президентският дворец близо до Бейрут, по-късно главата на римокатолическата църква посети Бкерке, манастир в гр. Джуния – седалище на маронитския патриарх на Антиохия и средище на маронитската християнска общност в Ливан.

Ентусиазирани поклонници се тълпяха около пътя през който мина папата, като размахваха ливански и ватикански флагове.

В своите речи, папата посочи Ливан като добър пример за съжителство на християни и мюсюлмани.

“Нерядко в едно семейство се срещат двете религии. Ако е възможно това да се случи на семейно ниво, защо ще е невъзможно подобно нещо и на обществено ниво?”, запита папата.

Папа Бенедикт XVI призова събралите се хора да останат в Ливан, “да заемат своето място в обществото и в църквата”, и да не се искушат да емигрират при вълната от безработица и несигурност през последните години.

На срещата си с ливанските водещи политици, които са изключително силно разделени около конфликтът в съседна Сирия, Бенедикт XVI не пропусна никой, дори и лидерът на шиитското мюсюлманско движение “Хизбула” .

Последното папско посещение в Либия е през 1997г. от Йоан Павел II.

Източник

Фотография

SHARE
Previous articleАнджелина Джоли е разтревожена за сирийските бежанци
Next articleГенно модифицирани дървета заплашват горите
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS