Бейнър отказа коментар за вота за вътрешната сигурност

0
614
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

Говорителят на Камарата на представителите Джон Бейнър отказа да коментира дали депутатите в Камарата ще гласуват за законопроекта, който предвижда финансиране за Министерството на вътрешната сигурност. Този законопроект идва от Сената.

„Когато взема решение, ще ви уведомя,” каза Бейнър на репортерите.

Сенатът се зае със задачата да прокара законопроект, без да блокира имиграционните политики, направени от президента на САЩ Барак Обама през миналата година. Камарата на представителите трябваше да вземе решение по въпроса до петък, за да се избегне частично закриване на институции.

Около 200,000 от общо 230,000 служители на агенцията, включително служители по сигурността на летища, ще продължат да работят, но няма да им бъде платено докато затварянето не приключи.

Някои републиканци се опитват да прекратят имиграционните политики на Обама, които предпазват от депортиране повече от 5 милиона имигранти без документи. За целта те използват бюджета на вътрешната сигурност, възлизащ на 40млн долара, като разменна монета. Бейнър и други твърдят, че Обама е надхвърлил правомощията си.

Междувременно федерален съдия спря действието на тези политики, докато тече съдебен процес от повече от 25 щата. Но администрацията на Обама обжалва това постановление. В сряда Обама каза, че ще заведе случая до Върховния съд на САЩ, ако е необходимо.

В сряда Сенатът блокира законопроекта на Камарата на представителите, който пренебрегваше изпълнителната дейност на Обама за сметка на финансирането на Министерството на вътрешната сигурност. Сега Сенатът се зае да прокара свой вариант на законопроекта, без да засяга имиграционните политики. Очаква се лидерът на републиканското мнозинство в Сената, Мич Макконъл, да прокара отделен законопроект, който да отмени най-скорошните имиграционни директиви на Обама.

„Камарата си е свършила работата. Когато и Сенатът свърши своята, ще ви уведомим как ще процедираме,” каза Макконъл.

Бейнър и Макконъл се срещнаха на поверителна среща в сряда. След това обаче нямаше никакъв признак, че Бейнър ще разреши гласуването за сенатския вариант на законопроекта.

Според слуховете републиканците обмислят различни опции за предотвратяване на затварянето, включително и законопроект, който да финансира министерството за по-кратък период от време.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC