Без „Google“ и „Gmail“ за Иран

0
849

Иран блокира достъпа до една от популярните услуги на „Google“ – „Gmail“, това е една от първите стъпки, с които иранското правителство цели да изгради  изолиран национален „интранет“ (буквално „вътрешна мрежа“), който да е отделен от световният интернет.

Достъпът до „www.google.com“ също е ограничен. Опитите за свързване през криптираната версия на „Google“ – „https://www.google.com“ са също неуспешни.

Новината за ограниченията дойде от SMS съобщение, което цитира Абдул Самад Корамабади, съветник на иранската прокуратура. Той също е секретар на правителствена комисия, чиято задача е намирането на съдържание в интернет, което е незаконно.

Съобщението гласи:  „Поради многобройните запитвания на хората, Google и Gmail ще се филтрират в цялата страна. Те ще останат филтрирани до второ нареждане.“

Иранските власти не спират достъпът до двете услуги на „Google“ за първи път – подобна цензура беше наложена и през февруари, един месец преди парламентарните избори в страната.

„Youtube“, друга известна услуга на компанията, е постоянно цензурирана от средата на 2009г., по повод на протестите на опозицията заради предполагаемо фалшифициране на гласовете на изборите, които върнаха президентът Махмуд Ахмадинежад на власт.

Други социални мрежи като „Facebook“, „Twitter“, са също редовно блокирани.

Иранското правителство работи за да създаде национален интранет, който, според тях, ще е чист от антиислямско съдържание. Според служителите тази мрежа ще е по-бърза и по-сигурна. Въпреки тези преимужества, потребителските данни по-лесно ще могат да бъдат обект на следене.

Главата на парламентарният комитет по комуникации – Мохамед Солеймани се опита да успокои страховете на иранчани – че интранетът ще измести интернетът. Той сподели: „Въвеждането на „националният интернет“ няма да спре достъпът до Интернетът“. „Спирането на интернет въобще не е възможно, защото това ще наложи санкции и на нас, което няма да е логично. Въпреки това, филтрирането ще си остане.“

Източник

Снимка