Бивш лидер на Гватемала ще бъде съден за геноцид

0
757

Guatemala_montt3

Гватемалски съдия е наредил бившия военен лидер Ефраин Риос Монт да съден за геноцид. Генерал Монт ще бъде изправен пред съда с обвинения в престъпления срещу човечеството във връзка с убийството на 1771 души коренно гватемалско население (маи) по време на управлението си за периода 1982-1983 г..

Прокуратурата заяви, че той е искал да унищожи коренното население, което Монт е заподозрял в подкрепа на бунтовническите бойци. Генерал Риос Монт (на 86 г.) е първият бивш президент, обвинен в геноцид от съд в държава в Латинска Америка.

Генерал Риос Монт се е ползвал с имунитет от съдебно преследване в продължение на 12 години, докато е бил конгресмен. Имунитетът бил вдигнат на 14 януари 2012 г., когато изтекъл мандата му. От тогава насам той е бил под домашен арест, тъй като съдия Мигел Анхел Галвес постановил, че има достатъчно доказателства, свързващи го с убийството на маите.

Според редица общественици решението е значителна победа за защитниците на човешките права, които призовали за процес срещу него още от края на гражданския конфликт през 1996 г.

Около 200 000 души са били убити или безследно изчезнали по време на 36-годишния конфликт. 17 месечният период, в който Риос Монт прекара на власт в Гватемала, се смята за един от най-кървавите периоди от Гражданската война в Гватемала.

 източник:

 фото: