Бивши бежанци разказват на среща в Страсбург за дискриминацията, с която се сблъскват при търсенето на работа

0
641

На провелия се на 27 септември семинар в Страсбург, бивши бежанци разказаха за пречките и дискриминацията, които срещат при търсенето на работа в Европа, независимо от факта, че имат експертни квалификации, както и законно право да бъдат наети на работа.

Бежанската агенция и Съвета са съорганизатори на „Колоквиума за правото на работа на бежанците“. Еднодневното събиране в Страсбург, което беше първо по рода си в Европа, е насочено към засилване осведомеността сред европейските правителства към проблема, както и окуражаването им да предприемат действия за развитие на икономическата интеграция на бежанците.

Въпреки че няма сигурни данни за броя на работещите и безработните бежанци в Европа, ВКБООН има основание да вярва, че повечето от милион и половината бежанци на континента са  или  без работа, или назначение на позиции, които са под тяхната квалификация.

„За приемащите държави това е възможност да спечелят от уменията и опита на бежанците и за напред ние трябва да мислим креативно как да капитализираме този потенциал“ каза директорът на европейския офис на ВКБООН Даниел Ендрес  “Съветваме правителствата да включат бежанците като категорично-целева аудитория в държавно-финансираните интеграционни програми и да включат бежанците в дизайна, развитието и изпълнението на тези програми.“

Източник

Източник на снимката

SHARE
Previous articleОще ГМО царевица в Европа?
Next articleЛейбъристка работна група ще се бори за намаляване на младежката безработица
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS