България организира първата по рода си трудова борса за бежанците

0
770
Мохамед* участва в програма за професионално обучение за бежанците, но все още търси работа след дипломирането си през януари. Той присъства на борсата в София с надеждата да бъде взет на работа в супермаркет.

Българските държавни агенции за бежанците и
заетостта обединиха сили в София миналата седмица, за да се организират първата по рода си трудова борса за бежанците. Над 50 мъже и жени от Ирак, Иран, Сирия, Етиопия и Судан се срещнаха с шест потенциални работодатели в приемателния център в четвъртък (27 септември), с надеждата да си намерят работа в търговия на дребно или шивачество, или просто да се регистрират в посредническа агенция.

Признатите бежанци в България имат пълни права да работят и могат да се възползват от шест месечни професионални курсове, чрез програмата за интеграция на бежанци. Обаче, само с три вида обучение по оферта (за козметици, фризьори или шивачи) и продължаващата икономическа несигурност, повечето бежанци се затрудняват да си намерят работа, докато други се съгласяват на неквалифицирани позиции.

Работодателите често не са добре информирани за правото на бежанците да работят, мислят, че се изисква специално разрешение. Повечето, поради предразсъдъци или просто защото предпочитат да играят на сигурно, не е наемат бежанци.
„Трудно е за бежанците да имат равен шанс за заетост, особено с езиковата бариера и малкото информация за пазара на труда“, каза Представителят на ВКБООН Тошицуки Кауаучи. „Трудовата борса стъпка в правилната посока“, каза той, добавяйки, че информирането на работодателите за правата на бежанците е също толкова важно, колкото други аспекти на програмата за интеграция.

Бежанците често пристигат в България като квалифицирани инженери, IT специалисти, стоматолози и журналисти, но при неочакваното бягство, често оставят след себе си ценни документи. Те не могат да поискат копие на квалификациите си от посолства на правителствата, от които са избягали, нито могат да узаконят съществуващата си диплома.

Някои остават без работа в продължение на години и живеят в мизерия.Бежанците, които се сдобиват с работата се стараят да я задържат на всяка цена, често без трудови договори. Според Българския червен кръст, бежанците са лесни мишени за непочтени работодатели, желаещи да наемат срещу пари в брой, но не дават гаранции, че заплащането няма да бъдат удържано. Типична работа на бежанец е на опасен строителен обект без договор, или 16-часови смени в заведения за бързо хранене и в сервиз за автомобили срещу минималната работна заплата, която следва да получат при редовно изработени часове.

Името е сменено от съображения за сигурност*

Източник

Източник на снимката