България праща 7 лекари в Йордания на помощ на сирийски бежанци

0
1040

България изпраща 7 лекари на помощ на сирийските бежанци във френска болница в Йордания, съобщи директорът на ВМА генерал-майор Стоян Тонев.

В екипа ще има и педиатър и акушер-гинеколог, предаде БГНЕС.

Медиците ще заминат за Йордания за три месеца по линия на хуманитарни мисии на ООН.

Въпрос на политическо решение обаче е кога ще заминат, подчерта началникът на ВМА, след като поднесе венец пред Докторския паметник в памет на загиналите военни медици.

Така ВМА започна отбелязването на 121 години от основаването си. В словото си генерал-майор Стоян Тонев посочи, че както армията е един от символите на държавата, така и ВМА е тази, която помага, обединява и създава от негативните емоции – положителни.

„Искам да поздравя всички наши колеги, които са извън страната, които са в горещи точки на света – Афганистан, Ирак, скоро и в Йордания“, заяви той.

Генералът поздрави и медиците, които са на хуманитарни мисии в Кувейт, Катар и в Неапол.

Йордания е една от държавите, посрещнала сериозната бежанска вълна от Сирия след началото на въоръжения конфликт между силите на президента Башар Асад и бунтовниците в Сирия през март 2011 г.

По данни на ООН сирийските бежанци в Йордания, Ливан и Турция вече са над 700 000 души.

Източник

Източник на снимката

Previous articleСветовен ден за борба със СПИН
Next article
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.