България – желана дестинация от сирийските бежанци

0
853

Една трета от чужденците, настанени в Центровете за бежанци в Любимец и Пъстрогор, са сирийски граждани. Към момента няма признаци за голяма бежанска вълна от близкоизточната държава към България, увериха от асоциацията „Свободна Сирия“.

Нурбахра и Мохамед Набил Ал Габри напускат Сирия преди седем месеца. Заедно с трите си деца, най-малкото от които на година и половина, стигат до Турция. За да влязат в България нелегално, плащат на трафикант 17 000 евро. Семейството било настанено в бежанския център в Пъстрогор, а в момента живее в град Съединение.

В родината си Мохамед работил като търговски представител и сам издържал семейството си. Чака да получи статут на бежанец, за да може отново да работи. Не иска да се връща в родината си и казва, че ще посъветват и други свои сънародници да дойдат в България.

Азхар Аломар повече от 20 години живее в България. Шокирана е, че хората у нас се страхуват от нейните сънародници. България е предпочитана страна от сирийците за търсене на убежище. Въпреки това, огромна бежанска вълна не се очаква.

Ако това се случи, страната ни ще бъде готова да посрещне чужденците, след изграждането на временен център за бежанци в Харманли.

Източник

Източник на снимката

Previous article
Next articleБежанци се завръщат в северно Конго, но безпокойството остава
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.