Боливия национализира три летища, стопанисвани от испански компании

0
689

bolivianacionalizacion1

Президентът Ево Моралес национализира три летища, управлявани от испански компании, обвинявайки чуждите инвеститори в „максимизиране на печалбите“, за сметка на Боливия. Това е третият подобен случай с испанска компания за по-малко от година.

Договорът на компанията „Сабса“ за управление на летищата, трябваше да продължи до 2025 година. Ходът на левия лидер изненада Испания, която определи това за „недружелюбен акт“, който ще доведе до „преразглеждане на  цялостните отношения“ с Боливия.

Това е третият случай на национализация, от страна на Моралес на испанската фирма, оперираща в Боливия, за по-малко от една година. Президентът заяви в понеделник, че е наредил на „Министерството на строителството, обществените услуги и жилищата“ да поемат „пълен оперативен контрол“ над „Сабса“, компанията оперираща летищата в градовете Ла Пас, Санта Крус и Кочабамба. Досега компанията е била управлявана съвместно от базираната в Барселона компания Abertis и летищните власти в Испания.

Боливийският лидер заяви, че ще наеме независима компания, за да се определи справедлива компенсация за испанските инвеститори, цитиран от Асошиейтед прес.
Министерството на външните работи на Испания реагира гневно на решението, заявявайки, че „дълбоко съжалява“ за липсата на предупреждение и „полицейската окупация“ в офисите на Испанската фирма. Официален представител на министерството още предупреди, че „недружелюбия акт, съчетан с други подобни мерки“, предприети наскоро от Боливия вероятно ще накърнят отношенията между двете страни.

От встъпването си в длъжност през 2006 г., Ево Моралес национализира няколко пертолни и телекомуникационни компании, както и фирми, опериращи в сектора Енергетика.
През декември миналата година, той взе под контрола на държавата две испански компании за доставка на електроенергия, след като се твърдеше, че са надписвали сметките за електричество на боливийски потребители от селските райони. Президентът защити решението си, като заяви, че то е в съответствие с конституцията на страната си, която постановява, че общественият интерес е над частните интереси, когато става дума за енергийните доставки.

През май, той национализира дъщерно дружество на испанската електрическа компания REE, която притежаваше и стопанисваше около три-четвърти от електрическата мрежа на Боливия.

Източник:

Фото: